Държавата води кампания срещу търговските вериги. Тази позиция изрази пред БНТ Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия по повод вчерашните твърдения на министъра на икономиката. За борбата с инфлацията властта е обяснила, че ще прави анализ, но никой не е видял този анализ, по думите му. Той недоумява НАП и Агенцията по храните какви нелоялни практики ще търсят в търговските вериги. По думите му институциите сочат с пръст само търговските вериги.

Припомняме, че преди два дни НСИ обяви предварителните данни за януари месец, в които месечната инфлация е 1.1%, а годишната - 16.4%.

Кабинетът намалява цените на храните със сайт за съпоставка

Кабинетът намалява цените на храните със сайт за съпоставка

Държавата установила 20-30% разлика между цена на производител и продажната

С 28% и нагоре е ръстът на цените при производителите, както каза Вълканов.

Той настоява за проверка по цялата верига, а не само в търговските вериги - иначе усещането е, че целият държавен апарат е насочен срещу търговските вериги. Инфлацията и цените са много динамични, а търговските вериги много често се договарят директно с производителите.

Освен ръст при цените на производителя, има 20% ръст на заплатите в сектора, както и на транспортните услуги. Малко вериги работят на печалба от 6%, другите са на по-малко.

Всяка намеса на свободния пазар е взривоопасна, предупреди Николай Вълканов.

КЗК започна да проучва цените на храните

КЗК започна да проучва цените на храните

КЗК изисква информация и доказателства, както от държавни органи