Между 20 и 30%, че и повече разлика между цена на производител и продажната такава установил анализ на Министерски съвет, ангажирал всички ресорни министерства и агенции като БАБХ, НАП, Агенцията "Митници", Комисията за стоковите борси и тържища и др.

"Това, което направихме, всяка агенция и министерство да направи анализ. Това, което установихме, е разлика между цените на производител през търговеца до щанда в магазина и то разлики между 20-30% и повече", заяви на брифинг в МС след срещата с представители на съответните ведомства и агенции служебният премиер Гълъб Донев.

Решението - като ответна мярка ще бъде въведен механизъм за контрол и анализ на цените. "Обмисляме да направим сайт, който да следи цената на хранителните стоки", обяви премиерът.

В конкретика - въпросният механизъм ще прави съпоставка между цените на основни продукти в други страни от Европа и у нас, както и ще дава съпоставка как върви покачването на основни стоки.

"Ще следим нарастването на цените на хранителните стоки и продукти, стоките от първа необходимост, това, което се чувства най-много от българските граждани. (...) С този механизъм, който ще направим, ще дадем възможност за съпоставяне на цените назад във времето, за да могат българските граждани да се информират. И пак подчертавам - при условие, че основните причини за покачване на цените - енергоносители, горивата, транспортните услуги, бяха направени усилия да бъдат понижени техните цени, така че да имаме предвидимост, за да може бизнесът да оперира сравнително спокойно", посочи още Донев.

С табло с цените на едро Нинова бори спекулата

С табло с цените на едро Нинова бори спекулата

Предвижда се образователно-икономическата инициатива да обхване и други градове

"Ще усъвършенстваме законодателството, включително и ще предприемем мерки, които да вкарат в правни норми търговията на храни. Нещо, за което нямаме закон в България от 30 години. Ще дадем и нормативно определение на понятието "нелоялна търговска практика", което го има във всички други европейски държави. За да можем, когато правим анализ на цените, да преценим дали има нарушение на тези практики. Защото ние няма да се намесваме на свободния пазар, няма да нарушаваме конкуренцията, но няма да толерираме необосновано нарастване на цените по цялата търговска верига", каза още министър-председателят.

Ще се наблюдават цените както в големите търгови вериги, така и в кварталните магазини.

За търговските вериги - "етичен кодекс"

"Започнали сме разговори с тях още от октомври месец миналата година, затова говоря и за етичните норми, които трябва да се спазват. В редица европейски страни са приети такива етични кодекси за поведение и практика. Така че, надям се, това съвсем скоро да се случи и в България", отговори премиерът на въпрос на News.bg дали в крайна сметка от страна на самите вериги и производители има уверения, че биха свалили цените.

Припомняме, че и кабинетът Донев 1 от Министерство на земеделието и храните повдигнаха отново темата за мястото на родния производител в големите търговски вериги - тема особено актуална преди две години, когато беше въведена допълнителна регулация, която резервираше дял за родния производител.

Радев: Въпреки кризата, икономиката на страната бележи ръст

Радев: Въпреки кризата, икономиката на страната бележи ръст

България се превърна във фактор на Балканите и Европа, отбеляза президентът на форума "The World Ahead 2023"

Припомняме и че като основна задача (освен организацията на изборите) на втория служебен кабинет за тази година президентът Румен Радев посочи гарантиране на покупателната способност на гражданите, борба с обедняването, подкрепа на уязвимите, ограничаване на монополите, спекулата, подкрепа на родните производители.