Гарантиране на покупателната способност на гражданите, борба с обедняването, подкрепа на уязвимите, ограничаване на монополите, спекулата, подкрепа на родните производители и агресивно привличане на чуждестранни инвеститори. Основна задача на служебното правителство е подготовката за честни избори. Няма да е лесна задача предвид последните промени в Изборния кодекс, но аз вярвам, че вие ще направите необходимо, така че гласът на българските граждани да не бъде изкривен.

Такива приоритети открои президентът Румен Радев на официална церемония по встъпването в длъжност на второто служебно правителство на Гълъб Донев-2. Припомняме, че след като държавният глава публикува указа си в Държавен вестник за разпускането на 48-ото Народно събрание, стана ясно, че съставът на служебното правителство се запази същия с изключение на служебния министър на културата - маестро Найден Тодоров заменя проф. Велислав Минеков на поста.

По традиция служебното правителство встъпи в длъжност с изпълнение на химна на България.

Той очаква работата по проектите за модернизация да се развиват със същите темпове, укрепване на охраната на границата, борба с престъпността, финансовите престъпления, беззаконията и наркоразпространението. Радев очаква правителството да продължи усилията си в борбата с корупцията, съдебната реформа, въпреки абдикацията на парламента. Президентът очаква проектът за изграждане на Национална детска болница да се развива с необходимия темпо, както и поръчката на медицинските хеликоптери.

Крум Зарков: Само с натиск НС ще приеме механизъм за контрол над главния прокурор

Крум Зарков: Само с натиск НС ще приеме механизъм за контрол над главния прокурор

Той смята, че законопроектът ще бъде приет макар и в следващия парламент

Румен Радев очаква служебното правителство да укрепи лидерската роля, която България си извоюва в региона чрез иновативни идеи и проекти, да работи за приемането ни в Шенгенското пространство. Носителят на бъдещия прогрес на нацията са децата и младите хора на България, независимо от това кой е на власт. Ваша задача трябва да е физическото и духовно развитие на младите хора и възпитанието им в преданост към България. Вярвам, че във всички ведомства, отчитате цялата специфика, но искам да е ясно, че тези приоритети трябва да работят изключително и най-много за хората и гражданите, настоя Радев.

Той очаква и други претенции към служебното правителство, защото в тяхната дейност се стоварила всички тежести на кризите и тяхното преодоляване. Безпрецедентната динамика на глобалните икономически и политически процеси не означава, че България трябва да бъде обречена на безвремие. Затова очаквам решенията, които взимате да бъдат преди всичко в интерес на хората, разумни, ясно обосновани, да водят към нашето европейско бъдеще, призова Румен Радев.

"Поканих ви, за да ви благодаря за усилията и резултати и да назнача новото служебно правителство. Точно преди 6 месеца поехте отговорност за управление на страната в труден момент и прогнозите вещаеха труден сценарий за икономиката, галопираща инфлация, липса на газ, на договори, слотове и търгове, както и подивели цени, замразени инфраструктурни проекти, липса на закони по ПВУ, нула одобрени програми, блокаж на "Капитан Андреево", застой в модернизацията на армията, война, миграционен натиск", изброи Радев в началото на словото си.

Служебният кабинет увеличава наказанията за каналджийство

Служебният кабинет увеличава наказанията за каналджийство

Никой няма да ни допусне в Шенген с вторична миграция

По думите му без парламентарна подкрепа служебното правителство успяло да спре свободното падане на държавата, успели са да проведат честни избори.

В енергетиката бил извършен истински скок, организирали се първите прозрачни реални търгове за доставка на втечнен газ, решил се проблемът със слотовете, доволен е държавният глава от първия служебен кабинет на Гълъб Донев.

"Успяхте да снижите цената на горивата, служебното правителство успя там, където редовните не можеха и не искаха - "Лукойл" да се регистрира и да плаща данъците си у нас", изтъкна Радев и напомни всички останали успехи на правителството в областта на енергетиката, включително пускането на интерконектора с Гърция. България се превърна от страна, през която се транзитира руски газ в желан и търсен партньор и ценен генератор на идеи, с които се поставяме в много добра позиция на Балканите, категоричен бе държавният глава.

Той не пропусна и социалната политика на служебния кабинет, като открои липсващите закони по ПВУ, както и самото получаване на средствата от европейския план. Утвърдени били всички 10 европейски програми с гаранции за солидно инвестиране през следващите години. За първи път държава реално с целия си мощ стъпи на "Капитан Андреево", с помощта на съседите ни и на ЕС, като се засили охраната на границата и нелегалната миграция бе редуцирана значително. В МВР започнали оздравителни процеси, посочи Радев.

Той е доволен още, че служебното правителство успяло да прекъсне ръста на инфлацията. Нека не се заблуждаваме с постигнатите резултати, цените на основни продукти са инертни и българите продължават да обедняват, живеят трудно и с мисъл за бъдещето, призова Румен Радев.