Видяхме, че парламентът няма желание и мнозинство, да придвижи един от законите, който ни спъва най много. Корупцията е голям бич, който спира развитието ни. Това заяви в ефира на БиТиВи вицепремиерът по управление на евросредствата Атанас Пеканов.

Според него аргументите на депутатите, с които не са приети законите, са несъстоятелни. Когато няма желание, се търси друго обяснение, поясни той.

По думите му ПВУ е важен инструмент, който може да се използва като натиск за реформи. В същото време ние трябва да направим тези реформи за себе си, за да подобрим жизнения си стандарт, добави той.

Пеканов посочи, че от заложените 10 законопроекта, нужни за второто плащане по ПВУ са приети едва 3. Вицепремиерът изтъкна, че това има дългосрочни последици за страната. За момента няма риск от загуба, а от забавяне на втория транш, който е в размер на 748 милиона евро, добави той.

Трябва да се упражнява натиск, за да се движим по-бързо в правилната посока, категоричен бе Пеканов. Ако обаче се движим със сегашната скорост, ще са ни нужни 2-3 парламента да приемем нужните закони, каза още той.

Атанас Пеканов заяви, че са стартирали преговорите с Европейската комисия относно предоговарянето на ПВУ в частта му за енергетиката. Текущата ситуация показва, че не можем да изпълним поетия ангажимент, но това не означава, че се отказваме от Зеления преход, поясни той.

Пеканов все още няма отговор от ЕК ще има ли изобщо предоговаряне на Плана

Пеканов все още няма отговор от ЕК ще има ли изобщо предоговаряне на Плана

Той се съмнява, че може да се вмести и в сроковете, които му е задал българският парламент

Вицепремиерът коментира и темата за еврозоната. По думите му България в момента не отговаря на два от маастрихтските критерии и това прави присъединяването към еврозоната през 2024 г. трудна задача, но посочи, че надежда все още има. Пеканов критикува народните представители, че не са приели законите, внесени от МФ. Според него и там желанието да бъдат приети е било само на хартия.

По отношение на подписката за референдум на Възраждане, Пеканов заяви, че голяма част от аргументите на партията са невалидни. По думите му те искат да оставят България в периферията на Европа.

Като най-големия риск от влизането в еврозоната той определи спекулата.

Пеканов посочи, че Еврозоната ще е стимул за нарастване на доходите, а засиленото доверие и засиления надзор са най-големите ползи от членство в клуба на богатите.