Енергийна комисия се обедини сутринта на извънредно заседание за проект на решение, което дава решение за въглищните централи. Точката веднага влезе в днешния дневен ред на депутатите, а с гласуваното решение се задължава Министерски съвет да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

"Продължаваме промяната" гласуваха въздържал се, въпреки че и те имат предложение за механизъм за предоговаряне. Въздържа се от гласуване и независимият депутат Явор Божанков.

Целта на решението е въглищните централи да работят без ограничения до 2038 година, но в същото време да се гарантират ангажиментите за декарбонизация в съответствие с общоевропейските цели.

С решението се възлага на вицепремиера Атанас Пеканов да свърши тази работа до 31 март тази година.

Иска се отпадане на поетия ангажимент от страната за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г, което застрашаваше въглищните централи. Предложението беше прието консенсусно от мнозинството.

"Възраждане" предложи държавният глава да връчи третия мандат на депутатката Искра Михайлова. Предложението дойде от съпартиеца й Стоян Таслаков по време на дебатите по второ четене на Закона за енергетиката, по време на които продължи темата за обединението около спасяването на въглищните централи.

Таслаков поиска да се отчете заслугата на Искра Михайлова за спасяването на централите. По думите му за каузата тя сън не спяла. Преди него Рамадан Аталай от ДПС сподели, че за седем мандата в законодателния орган не е виждал такова обединение. Това стана и аргумент за Таслаков да сподели, че ако държавният глава се чуди на кого да връчи третия мандат, то Искра Михайлова е подходящият човек да приеме третата папка.

Георги Самандов от БВ също поздрави депутатите, че днес доказали, че съединението прави силата. И от ГЕРБ са доволни от постигнатото днес обединение.

Христов оптимист, че може и да не затворим ТЕЦ-овете

Христов оптимист, че може и да не затворим ТЕЦ-овете

Ще купуваме ли руски газ от Турция? - Росен Христов: Спекулации

Припомняме, че вицепремиерът, вече в трето служебно правителство за последните две години, Атанас Пеканов предупреди, че всяко едно отваряне на Плана предполага ако не загуба, то още по-сериозно забавяне на парите за реформите, които и без това се бавят, а и вторият транш е застрашен, тъй като Народното събрание не е гласувало онези прословути 22 закона, включително и промените в съдебната система за въвеждане на механизъм за контрол над главния прокурор. 

За предоговаряне на ПВУ настояват освен ПП и ГЕРБ, БСП, Възраждане, така и синдикатите, които днес организират и протест пред Народното събрание с участието на работници от Маришкия комплекс.

Кой затваря Мариците - Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха скандал

Кой затваря Мариците - Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха скандал

ПП ще настоява за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост

Ако не се промени плана България няма да е вече износител, а ще внася енергия, подчерта Делян Добрев. България е абсолютният шампион в Европа по намаляване на въглеродните емисии, похвали ни той. От ПП обвиниха, че Бойко Борисов е поел ангажимент за затваряне на въглищните мощности.

Днес трябва да оправим поразиите на ПП, изтъкна Красимир Вълчев от ГЕРБ. Нямаме ангажимент за затваряне, защити плана на ПП и Радослав Рибарски. Всяка втора лампа в сградата на НС светела заради тока от въглищните централи, според Жечо Станков, според когото ГЕРБ подали ръка на ПП, а те ги изяли целите. Снощи бяхме смирени, заяви Станков и сподели, че очаквал и от ПП да се смирят. ТЕЦ-овете са златната кокошка, изтъкна депутатът.