Служебното правителство работи активно за предоговаряне на ангажиментите, поети от България по Плана за възстановяване и устойчивост, според които до 2026 година следва да има 40% намаление на въглеродните емисии на база нивата от 2019 година, което, според кабинета, ще доведе до затваряне на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Освен това - вече има постигнат напредък по темата. Това коментира пред ресорната комисия по енергетиката в Народното събрание министърът на енергетиката Росен Христов.

"Още от месец август, когато встъпихме в длъжност, работим с всички заинтересовани страни - мини, ТЕЦ-ове, отговорни институции, както и с вицепремиера Пеканов. Имахме няколко пъти и разговори с Европейската комисия. Имаме виждане как да отговорим на изискванията на ЕС за карбонови емисии, без да затваряме ТЕЦ-овете. Искаме да подходим стратегически, не да предоговаряме целия план, а да направим редакция, за да изравним стандартите ни (за емисии) с общоевропейските, за да не затворим централите", каза той.

Няма нито един европейски документ, в който като условие за получаване на парите по ПВУ следва да има намаляване на емисии, подчерта изрично министърът. Именно това ще е аргументът на страната ни в преговорите с Еврокомисията.

ПП искат предоговаряне на Плана за удължаване на работата на Мариците

ПП искат предоговаряне на Плана за удължаване на работата на Мариците

От партията са входирали в деловодството на НС проекторешение по въпроса

Имало и напредък по темата. "Експертите ни работят постоянно, като вече има напредък. Обсъдили сме с министри от други държави възможността за подкрепа и общ подход. Вярвам, че със сериозни усилия и помощ от експерти имаме шанс да постигнем България да е на едно ниво на изисквания с Европа, без да поема ненужни ангажименти, които ги няма в нито една директива."

Христов обори и твърденията на "Продължаваме промяната", че въглищните централи могат да работят на сезонен принцип - нямало такъв технически вариант. Има и разработен доклад от Министерството на енергетиката, който ще бъде внесен в Министерския съвет следващата седмица.

Кои са хората, поели този ангажимент, попита на свой ред енергийното острие на ГЕРБ и ексминистър Теменужка Петкова. "Кой каква роля точно има не сме изследвали. Очевидно ангажиментът е поет при предишното редовно правителство", не пресонализира вината в отговор шефът на енерговедомството.

Министърът бе изслушан и по темата с подписаното с Турция споразумение за капацитет за доставки на газ, което според "Продължаваме промяната" фактически може да се окаже закупуванена руски газ по заобиколен път. Христов преповтори това, което заяви предходната седмица и в парламента - подписаното споразумение е само и единствено за капацитети за разтоварване, регазификация на втечнения природен газ, разтоварван от танкери, както и за достъп до газопреносната мрежа на Турция, а не за закупуване на "синьо гориво."

"Всички спекулации, че чрез този договор се закупува газ, руски, неруски, са неверни", отсече той. И посочи - с подписаното споразумение се осигурява практически пълна диверсификация на доставките.

Путин изразявал намерения в миналото да пренасочи количествата, които вече не се доставят по "Северен поток" към Турция, а той и Ердоган се срещали двукратно, което поставя въпросителната - руски газ ли ще доставяме, попита Васил Стефанов, депутат от ПП. На което му бе отговорено отрицателно, като освен това България купувала газ единствено със сертификат за произход, като имало изрично условие суровината да не е с произход Руската федерация.

"Ако е така, както казвате - само осигуряване на капацитет, трябва да ви поздравим. Едва ли някой тук не иска диверсификация", похвали пък служебния кабинет Ивайло Мирчев от "Демократична България".

При Радев България и Турция затвърдиха връзките за газа и поискаха и ВЕИ

При Радев България и Турция затвърдиха връзките за газа и поискаха и ВЕИ

Отварят се нови перспективи за сътрудничество с Турция според Румен Радев