България и Турция имат големи амбиции за развитие в сферата на енергетиката. Ефектът за двете страни и Европа ще е голям, ако продължават усилията за внедряването на нови системи, ВЕИ и зелени енергии.

Това каза президентът Румен Радев по време на среща с министъра на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез. Час преди това бе подписано споразумение между "Булгаргаз" и турската компания BOTAŞ в Министерски съвет.

Българският държавен глава изтъкна, че споразумението за сътрудничество за турския газ е "историческо, израз на добри приятелски отношения" и идва три седмици след посещението му в Истанбул. "Отварят се нови, немислими до момента, перспективи за сътрудничество", каза той.

Фатих Дьонмез уточни, че са уговорени конкретни стъпки по споразумението. С премиера Гълъб Донев темата също е обсъдена и има пълно съгласие, добави той.

"Сътрудничеството ни ще е пример за страните от региона. Турция предвид географското си положение и инфраструктура е готова да съдейства с доставки на източници от региона на Каспийско море, Близкия Изток и Източното Средиземноморие. Готови сме на сътрудничество с България и в областта на енергетиката и възобновяемите енергийни източници", коментира Фатих Дьонмез.

Радев акцентира и върху друг важен за България проект, предложен на Европейската комисия за започване на доставки на природен газ от Азербайджан към европейските страни. Той ще бъде представен в Баку на 3 февруари.

Осигурени са доставките на природен газ за 2023 г., увери енергийният министър

Осигурени са доставките на природен газ за 2023 г., увери енергийният министър

Министерството на енергетиката изготвя Енергийна стратегия на България

Припомняме, че президентът Румен Радев заведе делегация на посещение в Турция в началото на месец декември. Именно тогава бе обявено, че България преговаря с Турция за дългосрочен договор, а енергийният министър Росен Христов заяви амбиция да се преговаря освен за капацитет на терминалите за втечнен газ и преносната мрежа и за капацитет на корабите за пренос.

Също така през октомври Турция изяви желание да стане важна част от енергийното снабдяване на Европа като изгради газов хъб на своя територия. Инициативата бе подкрепена от Русия и Кремъл, като включително създаде и известно напрежение между ЕК и Русия, по повод информациите, че това може да се превърне в механизъм за заобикаляне на санкциите. Турският министър на енергетиката Фатих Донмез потвърди, че страната му е постигнала споразумение за създаване на газов хъб с Русия. Намерението да се разшири газопровода "Турски поток" дойде след спирането на доставките по "Северен поток" след серията взривове, които се разследват като саботаж.

През лятото и есента на 2022 г. служебното правителство убеждаваше, че без "Газпром" няма да може да бъдат осигурени дългосрочни газови доставки и преговорите с руския монополист са неизбежни. Росен Христов обяви и че е изпратил запитване до руската компания за преговори, но отговор не е получен изобщо.