България няма да внася газ от Руската федерация чрез подписаното наскоро споразумение с Турция за внос на "синьо гориво". В това бе категоричен в кулоарите на Народното събрание Росен Христов в отговор на съмненията, изразени от "Продължаваме промяната" и "Демократична България", че чрез договореностите се заобикалят санкциите срещу Москва.

"Не доставяме нито руски, нито какъв да е газ с този договор. Този договор е изцяло за резервиране на капацитет за терминали и газопреносна мрежа, както концепция той е аналогичен на слотове в Александруполис и Ревитуза", каза шефът на енергийното ведомство.

И подчерта изрично - ставали дума само и единствено за доставка на втечнен природен газ, а не за тръбен такъв . Има и изрично изискване в търговете за доставка да не участват руски компании.

Росен Христов обеща поевтиняване на газа през февруари

Росен Христов обеща поевтиняване на газа през февруари

Вече има пълна диверсификация на природен газ

"Недостиг на газ няма, има недостиг на инфраструктура. Представете си една магистрала, в която е затворена едната лента и движението минава по другата. Това се случи при спирането на доставките от Русия, като се наложи внос през терминали, които в нашия регион не са толкова много", добави той.

Христов благодари и за изразената подкрепа от всички парламентарни групи без тази на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които според него имали интерес, различен от националния, криещ се в намесването на посредници в газовите доставки.

"Тези посредници миналата година резервираха терминали и се опитаха да ни ги продадат на цена до 10 пъти по-високи, отколкото са ги закупили. През октомври проведохме търг на терминала в Ревитуза, където те отново участваха в конкуренция с "Булгаргаз", а със споразумението направихме тези терминали ненужни. И съответно техните защитници от ПП и ДБ веднага алармират", не спести обвинения министърът.

Осигурени са доставките на природен газ за 2023 г., увери енергийният министър

Осигурени са доставките на природен газ за 2023 г., увери енергийният министър

Министерството на енергетиката изготвя Енергийна стратегия на България

Обвинения бяха отправени и по друга линия - Планът за възстановяване и устойчивост, подписан от кабинета "Петков", който предвижда намаляването на емисиите с 40% към 2025 година с база нивата от 2019. По думите на Христов докато той и служебният кабинет управлява, мините и ТЕЦ-овете в Маришкият басейн няма да бъдат затваряни. И още - ще се работи за предоговаряне на условията по ПВУ. Имало и сериозни аргументи от това, които ще бъдат представени на Европейската комисия, а шансовете за успех били сериозни.

"Всички коментари, че те (ПП) не са поели ангажимент да затварят централите, че те могат да работят зимата, а лятото не, са несериозни. Това показва една изключителна некомпетентност. Това не е една къща за гости, която да отключи един месец, а другия да заключи", продължи с упреците си към "Промяната" Росен Христов.