"Цените на газа у нас се покачват по две причини - цените на борсата вървят нагоре, а втората причина е скъпият газ в газохранилището в Чирен, нагнетен през есента. Потреблението на газ е малко заради сравнително топлата зима". Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БиТиВи.

Стратегията на служебното правителство е да се черпят малки количества от хранилището, за да се поддържат ниски цени на пазара на синьо гориво, но и за да се смъкне и цената на количествата на газ от газохранилището. Хранилището в Чирен е запълнено в момента над 90%.

По думите му поевтиняването на синьото гориво би трябвало да се усети у нас през февруари месец. Веднага трябва да се усети сделката с Турция, защото от февруари танкерите на турска територия ще бъдат разтоварвани, но трябва да бъдат осигурени и терминали за разтоварване. Договорът е за 13 години, като по него трябва да бъдат разтоварвани по 14 танкера годишно, през настоящата година капацитетът ще е по-малък (около 6-7 танкера), защото годината е транзитна, обясни Христов.

При Радев България и Турция затвърдиха връзките за газа и поискаха и ВЕИ

При Радев България и Турция затвърдиха връзките за газа и поискаха и ВЕИ

Отварят се нови перспективи за сътрудничество с Турция според Румен Радев

"След целия този хаос и кризисен период вече има пълна диверсификация на природен газ", похвали се енергийният министър.

Той уточни, че "Булгаргаз" е на печалба и компанията работи добре.

Росен Христов допълни, че в момента няма никаква комуникация с "Газпром". По думите му се подготвят всички български претенции за това, което се дължи на България от руската компания, но се "готвим за защита", заяви енергийният министър.

Припомняме, че в началото на месец декември президентът Румен Радев заведе делегация на посещение в Турция. Тогава бе обявено, че България преговаря с Турция за дългосрочен договор, а енергийният министър Росен Христов заяви амбиция да се преговаря и за капацитет на корабите за пренос освен за капацитет на терминалите за втечнен газ и преносната мрежа.

Също така през октомври Турция изяви желание да стане важна част от енергийното снабдяване на Европа като изгради газов хъб на своя територия. Инициативата бе подкрепена от Русия и Кремъл, като включително създаде и известно напрежение между ЕК и Русия след информациите, че това може да се превърне в механизъм за заобикаляне на санкциите. Турският министър на енергетиката Фатих Донмез потвърди, че страната му е постигнала споразумение за създаване на газов хъб с Русия. Намерението да се разшири газопровода "Турски поток" дойде след спирането на доставките по "Северен поток" след серията взривове, които се разследват като саботаж.

През лятото и есента на 2022 г. служебното правителство убеждаваше, че без "Газпром" няма да може да бъдат осигурени дългосрочни газови доставки, което прави преговорите с руския монополист неизбежни. Росен Христов обяви и че е изпратил запитване до руската компания за преговори, но отговор не е получен изобщо.