Заложените параметри в сега действащия План за възстановяване и устойчивост не са добри за България. Предходното правителство е поело ангажимент в ПВУ за намаляване с 40% на въглеродните емисии, което означава, без да е записано в Плана, затваряне на конкретни енергийни мощности, които работят на въглища.

Така коментира пред журналисти в Калофер темата за затварянето на въглищните централи и евентуалното предоговаряне на ПВУ служебният премиер Гълъб Донев, цитиран от БНТ.

Донев уточни, че става дума за ТЕЦ-овете Марица Изток 2, 3 и други мощности, които, ако бъдат затворени, ще нанесат щета на българската икономика и на сигурността на енергийната система у страната и в региона

По думите му служебният кабинет е в постоянен контакт с различните институции на ЕК и, ако Европейската комисия възприеме доводите на държавата ни, има възможност да бъде предоговорено заложеното в Плана. Той сега задължава България още тази година да намали с 10% въглеродните емисии, което за нас не е приемливо, каза Гълъб Донев. Той заяви, че правителството му ще настоява този поет ангажимент да бъде преразгледан и отсрочен във времето.

Кой затваря Мариците - Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха скандал

Кой затваря Мариците - Асен Василев и Жечо Станков си спретнаха скандал

ПП ще настоява за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост