Днес окончателно стана ясно, че в сегашното народно събрание няма депутати, които да приемат механизъм за разследване на главния прокурор. Никога не е било въпрос на време. Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков на извънреден брифинг днес. Отговорът му идва, след като днес депутатите от Комисията по правни въпроси го нападнаха, че затова, че иска парламентът да е гумен печат и въпреки извънредно свиканото заседание от Радомир Чолаков така и не се стигна до гласуване на второ четене на промените в НПК и в Закона за съдебната власт, за да може те да влязат в оставащите два работни дни на 48-то Народно събрание.

По думите му само в последния месец поне 8 дни били загубени с процедурни хватки в парламента. И макар и парламентът да е успял да направи важни неща, не е намерил силата в себе си да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс. "Натисках, натисках като народен представител, натисках като протестиращ и натисках като министър и ще продължа да натискам, докато страната не се превърне в правова държава и такава, която не е над закона. Този натиск трябва да продължи, защото без натиск няма да стане", категоричен бе Зарков.

Той смята, че законопроектът ще бъде приет, защото е важен за хората. Това би станало в следващия парламент - "Следващото Народно събрание ще бъде принудено да го гледа и да го приеме. Не се подлъгвайте по различни купешки фрази. Малко не достигна, но не време, а воля, която скоро ще бъде факт", заяви Зарков.

В правна комисия спорят гумен печат ли е Народното събрание

В правна комисия спорят гумен печат ли е Народното събрание

Според Радомир Чолаков, ГЕРБ, няма време това НС да приеме механизма за главния прокурор

Той е сигурен, че дори и друг служебен министър на правосъдието да заеме поста, промените в НПК отново ще са приоритет. Силите, които искат реформата в следващото Народното събрание, ще надделеят, но ще загубим още няколко месеца, които са ценни, подчерта правосъдният министър.

Крум Зарков все още не е водил разговори с президента Румен Радев дали ще е служебен министър на правосъдието и в кабинета "Гълъб Донев-2".