Гълъб Донев ще бъде следващият служебен премиер. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев.

Президентът посочи, че ще проведе разговори с всички министри в сегашното служебно правителство. Той се изказа ласкаво за Атанас Пеканов, като уточни, че най-вероятно вицепремиера по управлението на евросредствата ще бъде част от следващия кабинет.

По отношение на датата на предстоящите избори Радев заяви, че има две възможни дати - 26 март и 2 април. Той бе категоричен, че не желае да бави повече нещата. Трябва да преценим редица обстоятелства - ще има ли волята и желанието парламента да приеме последни няколко закона, както и да се чуе мнението на ЦИК дали ще бъде осигурена хартия за машините за гласуване, уточни президента.

Според него до провала за създаване на редовен кабинет се е стигнало заради липсата на желание и страха да се управлява по време на тежка криза. Партиите се криеха зад служебното правителство. Те търсят виновен, за това че няма редовен кабинет, поясни държавния глава.

Радев призова партиите да подходят диалогично, да търсят общи решения преди изборите, а не след това. След това се търси изход, който приключва с грозни компромиси, които отблъскват избирателите. Той отправи апел политическите сили да не правят черен пиар и да не преминават границата на добрия тон.

Модел Радев няма. Има модел наречен Конституция, който казва, че когато партиите не могат да сформират правителство, президентът е длъжен да го направи. Държавният глава не упражнява еднолична власт. Служебните кабинети не рушат парламентаризма, правят го партиите, каза още Радев.

Нинова връща неизпълнен третия мандат за трети път

Нинова връща неизпълнен третия мандат за трети път

Това ще се случи в понеделник

Държавният глава даде днес и интервю за "Дарик радио". Информация за изказването му беше разпространена от президентството.

Не мога да приема позицията, че войната в Украйна е война на ценности, когато най-голямата ценност са мирът и човешкият живот. Даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин, да се съгласим, че ще има още много жертви и да приемем позицията, че войната трябва да се води до пълен крах на едната страна, което неминуемо и постепенно ни тласка към глобален конфликт с възможност за ядрено самоунищожение, заяви президентът той.

Президентът отбеляза, че още в първите часове на инвазията е заклеймил войната като средство за решаване на държавни проблеми и че нищо не може да оправдае военната агресия на Кремъл. "Продължавам да отстоявам позицията си, че България не трябва да изпраща оръжие за този конфликт", подчерта той. Според Радев всеки, който защитава обратната позиция, трябва не само да познава дълбоките политически и исторически корени на конфликта, но и да представи анализ за рисковете и последствията от такова решение както по отношение на въоръжението ни, така и в социално-икономически план. Той посочи, че докато по-богатите държави в Европа могат да си позволят да изпращат още оръжие и да поддържат войната на икономическо и социално изтощение, защото имат резерви, трябва да се помисли как това ще се отрази върху голяма част от хората в България, които живеят под линията на достоен начин на живот. "Мой дълг като президент е да мисля и да съм солидарен с тези хора", изтъкна Румен Радев.

По думите му с призивите да се постигне "мир чрез война" стремглаво летим към антиутопията на Оруел и написаното от него "войната е мир". "Днес не достигат оръжията, но ако в един момент започнат да не достигат хората, тогава какво ще правим?", запита Румен Радев. Той отбеляза, че войната става все по-ожесточена, разширява своя пространствен обхват, форми и способи за бойни действия, което води до изтощение и представлява глобален икономически сблъсък, който в Европа се усеща от гражданите по инфлацията.

Във връзка със статията в Die Welt, която твърди, че още миналата пролет, когато страната се управляваше от коалиционното правителство начело с Кирил Петков, България е изнесла за Украйна гориво и боеприпаси, Радев заяви, че политиката е публична дейност и се прави от личности, които пред обществото обявяват своите идеи и как ще ги постигнат. Ако правиш нещо зад гърба на гражданите, не се ли минава в сферата на задкулисни договорки с чужди партньори, запита риторично той. Държавният глава каза още, че заседанията на Европейския съвет са закрити и остава въпросът как медията е разбрала за позициите на българския премиер, изложени на това заседание.

Запитан за чуждото влияние във вътрешната политика на България и дезинформацията Радев заяви, че "Балканите и в частност България никога няма да изпаднат от радара на много държави" в това отношение. Той припомни за сериозно отразените в медиите случаи на разбити шпионски мрежи у нас и изтъкна, че Русия не е единствената страна, която използва методи за въздействие, като даде пример с деструктивното влияние на граждани на друга държава, на които през 2017 г. са наложени принудителни административни мерки за дейност на наша територия в разрез с българските закони и националната сигурност. "Факт е, че различните държави използват различни способи. Факт е, че имаме политици, анализатори, медии, които се захранват с грантове", каза още той. Президентът и призова за дискусия за необходимостта от законодателни промени, които да регулират финансовите потоци и свързаната с това възможност за разпространяване на чуждо влияние, за да е ясно за какво се използват тези средства. Според негое не може да се отрече, че тези, които получават средства под различни форми, стават и проводници на някаква политика. Във връзка с дезинформацията президентът даде пример с публикация от края на декември на българска медия, която със закъснение от повече от две години прави новина от доклад на Държавния департамент на САЩ, излязъл през август 2020 г., измисляйки събития и добавяйки името на българския президент. С изумление прочетох това дописване на доклада, което беше безкритично подето от други медии, изтъкна Радев.

Той обяви също, че за него е важно цените на горивата в България да бъдат поносими за гражданите, в отговор на въпрос за рафинерията в Бургас. "Когато служебното правителство пое управлението в страната, цените бяха едни от най-високите в Европа. Сега ние сме с най-ниските цени, много по-ниски от тези в държави, които продължават да обработват руски петрол", заяви той, като подчерта, че рафинерията в Бургас е българска. Румен Радев призова тези, които вземат решенията за дейността й, да се водят от българския интерес. Той смята, че е нужен ясен анализ на рисковете при затваряне на рафинерията. "Ако тя престане да съществува, ни очакват поне няколко месеца на голямо сътресение", посочи Радев. По думите на държавния глава е необходимо решение за сложната логистична система на доставки и за мрежата на пласмент при затваряне на рафинерията.

Той коментира и българската енергетика. "Представената наскоро енергийна стратегия, не е стратегия на служебното правителство, а стратегия за бъдещето на България", посочи той във връзка с оповестената публично "Българската енергетика - Стратегия 2023 - 2053". Президентът отбеляза, че предишният стратегически документ на страната ни в областта на енергетиката е изтекъл през 2020 г., но уточни, че предложената от служебния кабинет стратегия може да стане факт само, ако Народното събрание я одобри.

Той каза още, че служебното правителство е поело управлението на страната в разгара на енергийна криза и растящи цени - спрени доставки, прекратен договор за газ, никакви договори за нови доставки, никакви търгове, а доставката на танкери с втечнен газ се е осъществявала с телефонни обаждания без осигурени слотове. "Интерконекторът беше в насипно състояние, без никаква документация за въвеждането му в експлоатация", допълни Радев. Той похвали усилията на служебния кабинет да се справи в ситуация на пълна безизходица и да овладее инфлацията и цените в енергийния сектор.

"Служебният кабинет постигна диверсификация в енергетиката, която дава възможност да се решават за десетилетия напред проблемите пред страната", пусна нова хвалба той към кабинета на Донев. Държавният глава обърна внимание и на осигурените доставки на природен газ от Азербайджан чрез изградената връзка с Гърция, удвоен капацитет на терминала за втечнен газ в Александруполис, подписания договор с турската държавна компания "Боташ". Радев отбеляза, че споразумението с Турция не е за покупка на газ, а за резервиран капацитет и свободен достъп до терминалите и газопреносната система на южната ни съседка. По думите му договорът е в интерес за целия Европейски съюз и има подкрепата на всички европейски партньори, защото допринася за сигурността на енергийните доставки в целия регион. Той каза още, че предложеният от България "Solidarity Ring", който обединява газопреносните системи на България, Румъния, Унгария, Словакия и Австрия, също се оценява високо, тъй като спомага за ускоряване на визията на ЕС за диверсификация.

За бъдещето на въглищните електроцентрали у нас президентът коментира:"Преходът към зелена енергия не трябва да бъде за сметка на загуба на базова мощност."

Според Радев трябва да развиваме съвременни технологии за производство на енергия от възобновяеми източници, както и за нейното съхранение.

Във връзка с готовността на страната ни за влизане в Шенген той заяви: "Постигнатото от България в охраната на външните европейски граници се признава от нашите партньори в ЕС."

Няколко проверки през последните месеци доказали, че България отговоря на необходимите критерии, по думите му. Когато посетил района по граничните съоръжения през 2021 г. били отстранени редица пропуски, свързани с текущи ремонти и организация на охраната, към която се присъединили и представители на Българската армия. Страната ни е създала необходимата организация по охрана на границата, вложила е собствени средства от българския бюджет, а охраната на външните граници следва да бъде ангажимент на целия Европейски съюз, изтъкна Румен Радев.

Твърденията за "нулева миграция" той определи като фикция. По думите на президента няма как да миграцията да е нулева, но регистрираните напоследък нелегални мигранти във вътрешността на страната показвали, че за разлика от преди сега има политическа воля за реални действия за противодействие на нелегалната миграция.

Запитан как могат да се преодолеят вътрешнополитическите аргументи на Нидерландия и Австрия срещу приемането ни в Шенген, президентът заяви, че е в добри отношения с ръководствата на двете страни и определи като важно условие за успех да има откровен диалог и информация. Премиерът на Австрия Карл Нехамер ще бъде на посещение в страната ни, по време на което ще може да се убеди на място с постигнатото от България. Радев открои и взаимодействието с Турция като ключов фактор за намаляване на нелегалната миграция.

"Не се молим на никого, достойно отстояваме правото си да бъдем част от интегрирана Европа, нашето място е там", коментира той и призова за по-активно сътрудничество и общи усилия за преодоляване на проблемите заедно с другите европейски страни, тъй като това би било от взаимен интерес.

Той призова и Народното събрание също да си свърши работата, за да влезем в Шенген до края на тази година, като приеме антикорупционния закон и текстовете за разследване на главния прокурор. "Все не остава време за правосъдната реформа, нека да спрем да демонстрираме готовност за борба с корупцията, а да преминем към реални действия", подчерта Румен Радев.