БСП няма да бави връщането на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, след като стана ясно, че партията няма да получи необходимата подкрепа за сформиране на управленска формула в рамките на настоящото 48-о Народно събрание, след като отказ да подкрепят социалистите дойде от ГЕРБ, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане". Празната папка ще бъде върната обратно на президента Румен Радев в понеделник.

Това обяви на брифинг кулоарите на парламента председателят на "столетницата" Корнелия Нинова, на който обяви решението, взето по-рано на заседание на Изпълнителното бюро на партията.

"БСП се отнесе изключително отговорно към задачата за съставяне на правителство, изведохме най-важните приоритети за България и българския народ в 4 точки. Това са приоритети, които съществуват и в програмите на всички партии. Търсихме това, което да ни обедини, а не това, което да ни разделя, търсихме решение излизане от кризите, в които се намираме, и най-вече на политическата криза.

анкета

До кога БСП да мъчи мандата?

Виж резултати

Да го връща веднага 58.1%

Една седмица 11.4%

Един месец 3.9%

Колкото е нужно 15.2%

Няма значение 11.4%

Подходихме различно - поканихме всички лидери на парламентарно представени партии на разговор, някои от тях се отзоваха, други отказаха. Техен избор, макар и това да поражда доста въпроси. (...) Решихме - връщаме третия мандат в понеделник на президента. Оставаме отворени за разговори, които са важни за България и за българския народ", обяви решението соцлидерката.

Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев седнаха не на думи на една маса

Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев седнаха не на думи на една маса

Местата на ПП, ДБ и "Възраждане" останаха празни

По думите на Нинова е манипулативно внушението, че за невъзможността да се състави кабинет бил виновен получилият третия мандат. "Отговорността е преди всичко на първия, на втория, разбира се и на третия (мандатоносител). Но когато и първият и вторият не успяват, едва ли вината е на третият."

Корнелия Нинова коментира и думите на Асен Василев и Христо Иванов, които съзряха създаване на коалиция между ГЕРБ и БСП. "Ние съзряхме такава (коалиция) между тях (ДБ и ПП) и я нарекохме коалиция на войната. Те не се гнусяха да гласуват нови самолети, износ на оръжия за Украйна, да няма бюджет за 2023 година. И тогава не се гнусяха да гласуват заедно с ГЕРБ. Не приемаме етикети. Гледайте и съдете за нас по действията, а не по думите", отговори тя на въпрос на News.bg.

Не се обсъжда към момента реципрочна мярка БСП да отмени колективното си решение, което забранява сътрудничество с ГЕРБ, след като по време на лидерската среща Борисов заяви, че ще преразгледа аналогичната забрана за коалиция с БСП, гласувана от неговата партия.

 

БСП отивала на петите поред за две години избори с "чисти и ясни" позиции и програма. Нинова отказа да коментира и анонсирания, вече официално, нов ляв проект от стари БСП кадри, който ще се казва "Левицата". "Що се отнася до новото ляво обединение, няма да ги коментираме, докато те не се изяснят какво са. Защото вчера се чуха различни неща - самостоятелно ляво обединение, такова, което иска да е в коалиция с БСП. Когато се изяснят, ще коментирам".

Денков пита: Защо да ходим на избори, нека БСП и ГЕРБ правят кабинет сега

Денков пита: Защо да ходим на избори, нека БСП и ГЕРБ правят кабинет сега

БСП да върне мандата в понеделник е добро оправдание да не се приемат важните реформи, каза той