Правна комисия не започна директно с разглеждане на механизма за разследване на главния прокурор на второ четене и промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, тъй като председателят й Радомир Чолаков, ГЕРБ, обяви, че процедурите не са спазени и на практика няма да има време този парламент да се занимае с въпроса.

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Радомир Чолаков е учуден защо служебният правосъден министър Крум Зарков не обяснява добре на журналистите и на обществото каква е процедурата за приемане на законопроекти на второ четене в парламентарна комисия.

Чолаков обясни, че следва да се направят тепърва предложения между първо и второ четене в първите два законопроекта в дневния ред на комисията, за които няма да имат дебат - Законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с вносители лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и Министерски съвет и общият законопроекта за Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) с вносители МС, Костадин Костадинов от "Възраждане" и Бойко Рашков от "Продължаваме промяната". Така не се стигна до гласуване на двата общи законопроекта, тъй като първо трябва да се направят предложения между първо и второ четене и след това да се насрочи заседание на правната комисия. Същите ще бъдат съобщени и на редовното заседание на парламента.

Зарков: Механизмът за разследване на главния прокурор не е импровизация

Зарков: Механизмът за разследване на главния прокурор не е импровизация

В пленарна зала ПП и ДБ са допуснали да бъдат метнати

"Аз съм го чувал (Крум Зарков - б.р.) как твърди, че Народното събрание не може да бъде гумен печат на служебното правителство, а той очаква сега парламентът да бъде негов гумен печат", заяде се Чолаков и добави, че всякакви други мнения представляват груб натиск и опит за изнасилване на Народното събрание и Конституцията.

По думите му парламентът е на финала си и депутатите трябва да запазят добрия тон. В следващото Народно събрание законопроектите ще бъдат приети в много по-добър вид от сегашния", сигурен е Радомир Чолаков.

Вигенин: НС няма времето да гласува механизма за разследване на главния прокурор

Вигенин: НС няма времето да гласува механизма за разследване на главния прокурор

Социалистът бе категоричен, че този законопроект не бива да се приема прибързано

Милен Матеев от "Продължаваме промяната" добави, че ако е имало политическа воля сред народните представители, законопроектите за Закона за съдебната власт и НПК щели да бъдат приети.

Припомняме, в пленарна зала миналата седмица бяха приети различни варианти за това кой трябва да разследва обвинител номер 1. Според първото прието предложение - това на "Възраждане", което бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС и БСП, това трябва да бъде Националната следствена служба, а според второто, което е на Министерски съвет с тази задача да се заеме съдия от Върховния касационен съд.