България се превърна във фактор на Балканите и Европа чрез партньорствата, укрепващи нашата икономическа и енергийна сигурност, които са в интерес на съседните ни държави, партньори и съюзници в ЕС и НАТО.

Това заяви тази вечер президентът Румен Радев в София. Изявлението бе направено по време на форума "The World Ahead 2023", организиран от изданието "The Economist", който събра представители на бизнеса и институциите.

Държавният глава участва в панел, посветен на стратегическото развитие на икономиката и енергетиката през 2022-2023г.

В словото си, президентът очерта постиженията, предизвикателствата и проблемите пред страната в момента. 

Радев сигурен, че България ще влезе в Шенген още тази година

Радев сигурен, че България ще влезе в Шенген още тази година

С подкрепата на Унгария и на всички европейски партньори

Въпреки кризата, данните от миналата година показват подем на българската икономика, както от гледна точка на брутния вътрешен продукт, но особено по отношение на ръста на износа, отбеляза той.

Променя и структурата на индустрията ни - от износ основно на суровини към експорт на повече продукти с висока добавена стойност.

"България има реален ръст на индустриалното производство", заяви още Радев, като добави, че във все повече региони у нас се откриват модерни индустриални бази.

Политиките, предприети през миналата година от служебното правителство за овладяване цената на енергоресурсите и гарантирането на доставките им, е създало предсказуемост на бизнеса. Това е най-добрият начин икономиката да се развива, това е причината за нарасналия икономически интерес към България, заяви Радев. Президентът посочи, че служебното правителство "не се меси, не притиска и не изнудва бизнеса, което, по думите му, е допринесло за повишаване на икономическата свобода в страната. Без значение дали едно правителство е редовно или служебно, то трябва изцяло да работи за благото на българското общество и в подкрепа на бизнеса", каза още президентът.

Като предизвикателство в средносрочен план пред икономиката ни държавният глава изтъкна предприемането на мерки за овладяване на инфлацията, тъй като тя води до задълбочаващо се социално разслоение.

Радев отбеляза като проблем в дългосрочен план демографията.

"Икономиката се превръща в заложник на демографията в България", заяви той и отбеляза необходимостта от повече усилия за намаляване на регионалните дисбаланси, както и за развитие на професионалното образование.

С хвалебствия за енергийните успехи Радев даде път на кабинета Донев 2

С хвалебствия за енергийните успехи Радев даде път на кабинета Донев 2

Първият служебен кабинет спрял свободното падане на държавата

Като друг проблем в средносрочен план, Радев открои "невъзможността или нежеланието на българския парламент да приема законите, които ни водят към реална, задълбочаваща се европейска интеграция", както и липсата на редовно правителство с ясна стратегия за реформи за подобряване на средата за бизнеса.