Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила над 500 проверки в търговски обекти в страната, в които се предлагат стоки за учениците. Над 100 акта са съставени за установените нарушения. Наложени са и съответните санкции, обяви председателят на комисията Димитър Маргаритов, цитиран от БНР.

Най-честите нарушения се отнасяли за различни нелоялни търговски практики и подвеждащи промоции.

Маргаритов поясни, че най-масовото и фрапантно нарушение е свързано с продажбата на бележниците и личните карти на учениците. Търговците са ги продавали единствено и само в комплект, придружен с подвързия. Това водело до тройно и повече завишаване на цената спрямо това, което е посочено на корицата на документа.

Нарушавала се и друга забрана на закона - освен, че на учениците се продавали цигари, това ставало и насипно. Димитър Маргаритов коментира, че „насипните цигари" са забранени от закона. Той апелира търговците да спазват закона и да не допускат рискове за здравето на децата. Припомни, че санкциите са изключително високи - започват от 50 000 лв. и достигат до 150 000 лева.

Констатирани са и нарушения, при които са обявени съобщения за намаление и търговците са посочили нереално голям процент на отстъпката или са спестили изписването на старата цена, на която е продаван артикулът преди намалението. По този начин са отнели възможността на потребителя да се ориентира какъв реално е отбивът от цената.

Нарушения са открити и при онлайн магазините, продаващи стоки за ученика. Най-честото нарушение било за това, че доставчиците скъсявали наполовина дадения от закона срок от 14 дни за връщане на закупена стока. Други пък неправомерно посочвали период от 30 дни за възстановяване на заплатена сума в случай на отказ от сделката, докато законоустановеният е до 14 дни.

През цялата учебна година ще продължи кампанията за проверки на стоки за ученици, предупреждават от КЗП.