Синдикатите са за таван на надценката. Това стана ясно от коментара пред БиТиВи на Славчо Петров, КНСБ. В момента не се знае каква в чистата надценка на търговците, според него. Контролът, който трябва да упражнява държавата трябва да е по-строг и редовен, а не кампаниен, по мнението му. Каква е причината на произведен в България продукт да скача двойно, пита Петров. Бедният и слабият кредитира с оборотни средства богатия и силния, предупреди синдикалистът. Държавата трябва да си влезе в ролята, институциите трябва да работят, иска той.

Левон Хампарцумян смята, че мярката за таван на надценката е наивна. Ефектът от нея ще е почти нулев. Производителите могат да се обединят в кооперации и веригите да преговарят с мощен кооператив, съветва той. Синдикатите нямат работа в разговорите за борбата със спекулата, смята банкерът.

Най-ефективният начин за борба с инфлацията, според Хампарцумян, е да произвеждаме повече стоки и услуги. България в момента не е в криза, подчерта той. Трябва да сме модерни, а не по сталинския комунизъм да се опитваме да регулираме цените, настоя банкерът. Той се обяви срещу административния натиск.

Синдикатите искат централизиран контрол при храните

Синдикатите искат централизиран контрол при храните

Срещата е била открита от зам.-министър

Това, което в момента се случва е изключително опасен прецедент, заяви и Кузман Илиев. Надценката не е печалба, изтъкна той.

Заплатите са скочили с 20%, газът и токът също нарастват. Българската икономика е в пъти по-енергоемка в сравнение с европейската. Настройваме клиентите срещу търговските вериги и производителите, убеден е Илиев. Производителите са в менгеме, изтъкна той. Печалба те нямат, защото тя на практика е изядена, трябва да се намалят разходите им, според него. Не трябва да се прави административен произвол.

Донев призова за обществена нетърпимост към "хищното цвете" сива икономика

Донев призова за обществена нетърпимост към "хищното цвете" сива икономика

Сивата икономика има негативни ефекти върху много сфери на държавата