Трябва да бъде създадена обществена нетърпимост към сивата икономика и явлението "пари в плик", което спира икономическото развитие на България. Това призова служебният министър-председател Гълъб Донев.

Поводът - за десета година една от най-големите работодателски организации у нас - Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи наградите "Икономика на светло", с които се удостояват медии, организации и държавни институции, допринесли в борбата със сивата икономика.

"Близо 20 години от моя професионален път дотук са свързани с усилията да обяснявам на хората защото повече пари в плик сега всъщност ни взимат много повече за години напред. Сивата икономика има негативни ефекти върху много сфери на държавата - върху осигурителните фондове, върху бюджета, върху условията на труд, върху качеството на работните места в българските предприятия. Всички тези нелоялни практики пречат за развитието на българската икономика и нарастването на благосъстоянието ни като общество", каза премиерът.

Донев подчерта - "рецептата е ясна" - обществена нетърпимост към явлението сива икономика, прецизиране на законодателството, както и стриктен контрол от страна на съответните отговорни институции към всички проявления на сива икономика и недеклариран труд.

"Сивата икономика е като едно хищно цвете, което вирее на тъмно и се храни с накърнените ни осигурителни и недобрите условия на труд", констатира той.

През 2021 година процентът на светлата икономика у нас нараства спрямо 2020 и става 78,4%, представи на свой ред конкретни данни от проучването на АИКБ председателят й Васил Велев. И подчерта една основна зависимост - при времена на криза делът на сивата икономика винаги нараства, и обратното - при икономически подем процентът й спада. Това става видно и от данните от проучването, провеждано от 2010 година насам - в годините има тенденция сивият сектор да намалява, но с изключение на 2014 и 2020 година - фалитът на КТБ и ковид кризата.

Данните за 2022 още не са готови, защото не всички данни, на които се позовава проучването, са изнесени от НСИ и БНБ, посочи още Велев.

АИКБ ще работи за "златната среда" на сивата икономика

АИКБ ще работи за "златната среда" на сивата икономика

Най-ощетен от сивата икономика е и фискът според АИКБ