С 15% икономиката изсветлява, като тази, която остава в сивата ѝ част е 21.6%. Все още сивата икономика е над средната в Европейския съюз. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев на пресконференция, посветена на представяне на композитния индекс "Икономика на светло" и под-индекс "Заетост светло".

Секторите с най-голяма сива икономика са преди всичко секторът на услугите, ресторантьорството, хотелиерството, строителството, селското стопанство. Във финансовия сектор сивата икономика е 0%. Политическата криза също има пряко отражение върху дела на сивата икономика.

АИКБ ще работи сивата икономика да стане под 15%, което е изпълнима задача и би ни поставила в "златната среда".

АИКБ от много години поставя във фокуса на вниманието си сивия сектор у нас и предприема мерки за неговото ограничаване. Това е така, защото предприятията от сивия сектор конкурират нелоялно изрядния бизнес и бизнеса, който работи по правилата, извличайки конкуренти предимства от неспазването на данъчното и осигурителното законодателство, обясни Велев.

Сивият сектор е предпоставка за корупционна практика, набавя средства за корупционна практика и когато печелят не най-подготвените, не най-добрите, а тези, които си служат с измама, тогава и резултатът, с който те печелят не е най-добрият, подчерта Васил Велев.

Най-ощетен от сивата икономика е и фискът, посочи Велев.

Проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал композитния индекс "Икономика на светло" и под-индекс "Заетост светло" добави, че индексът на икономиката на светло през 2021 г. е 78.4%. Процентът е резултат от два компоненти на индекса, като единият се нарича статистически компонент, а другият е социологически компонент от анкетни проучвания. Това показва изсветляване на икономиката в България и страната ни върви по правилен път, посочи проф. Петранов. Извън кризисните години 2014-2020 г. българската икономика изсветлява и това е дълготраен процес. В годините на кризи може да се очаква известно връщане назад и прилагане на сиви практики в по-голяма степен, изтъкна той.

АИКБ: Икономиката посивя през 2020 г. заради COVID кризата

АИКБ: Икономиката посивя през 2020 г. заради COVID кризата

Асоциацията отчита "избуяване" на нови сиви практики

Изсветляването на трудовия пазар също е голямо и значимо, отбеляза проф. Петранов. Показателите, свързани с пазара на труда, осигурените заети, декларираният трудов ресурс нарастват и наетите на трудов договор - нарастват. При работниците и служителите, там има ясно изразено повишаване на социологическия компонент, като има намаляване при касовите бележки за стоки. По-същественото намаляване е допълнителната работа на работници и служителите, особено тези, които имат втора работа. Явно там все още има проблеми, така че има съществена разлика между оценката на работниците по отношение на договорите - дали работят с договори, дали работят с такива на пълно заплащане и има съществена разлика между основна и допълнителна работа, обясни проф. Петранова.

По време на пресконференцията стана ясно, че на основната работа служителите сключват официално повече договори, които са върху пълното заплащане, няма допълнителни скрити клаузи и заплати в плик. При допълнителната работа, там нещата са се влошили и проблем остава договорите, коментира професорът.

Изводи: Антикризисните мерки на правителството, когато са добре администрирани, добре премислени и добре съставени, които да стимулират излизането на фирмите на светло, мерките дават резултати; Икономиката ни продължава да е с най-висока дял на сивата икономика и излиза, че е около 21-22%; Трябва да се продължат мерките в ограничаването на сивата икономика.

Министърът на икономиката: Ситуацията не е чак толкова черна

Министърът на икономиката: Ситуацията не е чак толкова черна

Далеч не толкова оптимистичен е бизнесът