Тайланд прие рекорден бой чуждестранни туристи в рамките на месец, а подемът в пристиганията продължава, съобщи Bloomberg.

Пристигащите скочиха с почти 16% през декември в сравнение с предишната година до безпрецедентните 3.5 млн. души, съобщи на пресконференция постоянният секретар на министерството на туризма Понгпану Светарундра.

Той прогнозира нов връх през януари по средата на традиционния сезон за туризъм. "Ще продължим да подобряваме рекорди", обеща Понгпану.

Властите в Тайланд очакват 37 млн. посетители през 2018 г. и общо и 3 трлн. бата (94 млрд. долара) приходи от местни и чуждестранни туристи.

Това се равнява на повече от 1/5 от икономиката на страната и ще затрудни още повече претоварените летища, претъпканите пътища и метрото в Банкок.

Туризмът и износът са допринесли за ускоряване на икономическия растеж в страната, управлявана от военните, както и за поскъпването на валутата й.

Батът нарасна с над 2% спрямо долара тази година, превръщайки се в една от най-добре представящите се валути в Азия. Това обаче предизвикa загриженост, че поскъпването в крайна сметка ще навреди на конкурентоспособността в втората по големина икономика в Югоизточна Азия.