От 1 юли цените на телекомуникационните услуги ще паднат с 10%, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията.

През януари комисията подписа споразумение с МОБИЛТЕЛ" ЕАД и „КОСМО БЪЛГАРИЯ МОБАЙЛ" ЕАД, което задължава двата оператора да намалят цените на едро за терминиране от фиксирана в мобилна телефонна мрежа, пише Money.bg.

Предстоящото намаление на цените е част от това споразумение. От следващия месец цените на едро ще станат 29 стотинки на минута в силен трафик и 25 стотинки - в слаб трафик. През февруари те бяха съответно за силен трафик - 35 стотинки, за слаб трафик - 32,5 стотинки.

В момента цените на терминиране между мобилните мрежи в момента са 25 стотинки в натоварен трафик и 19 стотинки - в слаб.
Цените в интернет пазара у нас са наполовина от цените в страните в ЕС, заявяват от националния регулатор.

Мобилните разговори в България обаче са най-скъпите в целия Европейския съюз, показват данните на Европейската комисия.
У нас плащаме средно по 18 евроцента на минута, за да говорим по мобилните си телефони, до като най-евтините разговори са в Кипър - само по 2 евроцента на минута.

В съзвучие с опитите си да повиши нивото на конкуренцията между мобилните оператори и да намали таксите за разговори, Европейската комисия започна публична консултация за бъдещата регулация на т.нар. "voice call termination rates".

Voice call termination rates представляват таксите, с които операторите таксуват получателя на телефонно обаждане от мрежата на друг оператор. Размерът на тези такси е зависим от националните телекомуникационни регулатори.

В момента тези такси са много различни на територията на различните страни-членки на ЕС. Оказва се, че в България тази такса е девет пъти по-висока.

Подобни разлики пречат на конкурентоспособността на различните оператори както мобилни, така и аналогови.

В същото време Брюксел съобщи, че прекратява наказателната процедура срещу България, задействана заради съмнения в независимостта на Комисията за регулиране на съобщенията.