Международните превозвачи плашат с протест заради километричните опашки на ГКПП-Капитан Андреево. Пред БНР Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи обясни, че вече имат визия по какъв начин да протестират. Те обаче не искат да го правят в предизборна обстановка, когато няма правителство, а служебен кабинет, за да не бъдат обвинени в пристрастност. Арабаджиев е категоричен, че превозвачите нямат никакви политически забежки.

Километрична опашка от тирове на Капитан Андреево

Километрична опашка от тирове на Капитан Андреево

Дълга е 5 км

Превозвачите смятат, че на пункта има лоша организация от страна на българските органи, както и категорично нежелание на митничарите и граничарите да работят ефикасно и бързо, за да могат да се обслужват автомобилите във времето, в което би трябвало.

Припомняме, че вчера на граничния пункт се образува 18-километрова колона от тежкотоварни автомобили.

Йордан Арабаджиев коментира, че "Гранична полиция" и Агенция "Митници" казват, че всички работят на пълен капацитет, но нещата не се получават. Според него проблемът трябва да бъде решен на по-високо ниво. Йордан Арабаджиев обясни, че за превозвачите е ясно, че организацията трябва да се подобри. Освен това, те настояват работещите на пункта да бъдат накарани по някакъв начин да си вършат работата, както трябва.

Струпването на тирове на граничния пункт продължава вече четвърти ден. 13-километра е опашката от чакащи да преминат през българо-турската граница.

Недоволните превозвачи сезираха с подписка омбудсмана Мая Манолова и тя вече пътува към пункта. Шофьорите искат Манолова спешно да се намеси, за да бъдат предотвратени километричните опашки.

523 камиона са обработени през нощната смяна. Пунктът работи с пълен капацитет. Трафикът се извършва през 11-те трасета, а документи се обработват на всички гишета.