30 български камиони, блокирани на италианско-словенската граница, тръгна към България. Това е вторият конвой, съобщиха от МВнР.

Конвоят като премина снощи в 01.30 ч. през ГКПП Сежана - Фернети, по информация на Генералното ни консулство в Милано.

Очаква се до часове да тръгне още един конвой с 50 български камиони. Те чакат на ГКПП Нова Горица в Словения

Пристигат блокираните български ТИР-ове на италианско-словенската граница

Пристигат блокираните български ТИР-ове на италианско-словенската граница

Първият конвой вече пътува

По информация на посолството ни в Загреб пропускането на тирове през Хърватия продължава, но трябва да се има предвид изключително бавното влизане в Сърбия. На хърватско-сръбските ГКПП колоните от товарни автомобили са километрични.

От днес Хърватия прилага и мярката "задължителна самоизолация от 14 дни" и за всички български граждани, влизащи на територията на страната. Това засяга и шофьорите на тирове, които влизат в страната за разтоварване на стоки. 

МВнР с нова информация за мерките и ограниченията за придвижване в Европа и света

МВнР с нова информация за мерките и ограниченията за придвижване в Европа и света

Остава в сила забраната за влизане в Република Сърбия на чужди граждани (включително български)

От хърватската страна вече изискват шофьорите на тирове да имат и хърватски адрес, където ще прекарат самоизолация 14 дни. Те трябва да могат да бъдат контролирани.

Наказанията за нарушение на самоизолацията са не само финансови глоби, но и затвор. Посланик Генка Георгиева направи демарш пред министъра на икономиката на Хърватия относно мерките за шофьорите, разтоварващи стоки.

Унгария затваря границите за пътници от чужбина

Унгария затваря границите за пътници от чужбина

Това обяви премиерът Виктор Орбан

Всички шофьори с крайна дестинация България се пропускат, но са в конвои, охранявани от полиция и пътуват без да спират.

В Сърбия българските конвои от ТИР-ове се пропускат, но процесът е бавен поради санитарни проверки. Всички чужди граждани, без шофьорите на ТИР-ове, не се допускат в страната.

Българското правителство и задграничните ни представителства в Белград, Загреб, Любляна и Милано работят в постоянна координация за безпрепятственото завръщане на нашите сънародници.

Дипломатите ни в Белград снощи съдействаха за успешното преминаване на 12 български граждани, пътуващи от Франция през унгарско-сръбската граница, след затварянето й.