"Булгаргаз" най-вероятно ще поиска поскъпване на природния газ от началото на следващата година.
То няма да е голямо и няма да се отрази на цените на парното и топлата вода, прогнозира изпълнителният директор на газовата ни компания Николай Павлов, цитиран от БНР.

След близо две години спад, цените на газа последваха тези на петрола и тръгнаха нагоре. Затова ще се наложи промяната им от началото на следващата година, обясни Николай Павлов. Прогнозата му е, че новите цени няма да се отразят и на индустрията.

От началото на годината задълженията на топлофикациите са намалели над два пъти по разчети на "Булгаргаз".
Към настоящия общо от топлофикационните дружества "Булгаргаз" има да взима 103 милиона

От думите на Павлов стана ясно, че "Булгаргаз" все още подава гориво на частното газоразпределително дружество "Овъргаз Мрежи", които миналата година останаха без доставки след разрив на договорите с "Газпром":

"Овъргаз Мрежи" писмено са декларирали желание за прекратяване на договора, считано от 1-ви януари 2017-та година.

От своя страна заместник-изпълнителният директор на "Овъргаз Мрежи" - Светослав Иванов, обясни за "Хоризонт", че независимо от писмото за прекратяване на договора с "Булгаргаз", това няма да се отрази на газоснабдяването на техните клиенти:

От доста дълго време насам правим опити да предоговорим условията по договора с "Булгаргаз". Ние не сме изпратили просто едно уведомително писмо, с което се отказваме. В него има конкретни предложения за водене на преговори. Нашите клиенти няма да останат без газ.

Светослав Иванов допълни, че разделянето на "Овъргаз" и "Газпром" все още не е приключило.