Тютюнопроизводители от пограничните райони се събраха на протест пред парламента със скандирания Оставка, оставка", „Дянков - вън!", „Искаме си парите".
Това става в момента, в който депутатите дебатират на второ четене проекта за Бюджет 2011.

Поводът за протеста е, че в гласувания на първо четене Бюджет 2011 г. не са предвидени средства за национални доплащания за произведен тютюн в периода 2007-2009 г., както е съгласно наредба от февруари тази година.

Освен това не се спазва споразумението между земеделското министерството и браншовата организация на тютюнопроизводителите. Зам.-председателят на Националната асоциацията на тютюнопроизводителите Фикрет Бекир обясни, че са им обещани 73 198 000 евро ежегодно за преориентация към други производства. Парите щяха да ги включват в Бюджет 2010, не ги виждаме и в Бюджет 2011, добави той. Бекир подчерта, че тези пари са ратифицирани с решение на ЕК от юни месец 2010 г.

Натискът за преориентиране от производство на тютюн към алтернативни производства продължава без в бюджет 2011 да са предвидени разрешените от ЕК за национални доплащания за тази цел, обясни той.

Тютюнопроизводителите изтъкнаха, че напрежението в бранша постоянно ескалира.

В официално тяхно писмо до председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов те заявяват, че ако в Бюджет 2011 не се заложат одобрените от ЕК средства за национални доплащания, ще търсят правата си пред европейските институции.
Не изключваме възможността от спонтанни протестни действия на отчаяните и дискриминирани тютюнопроизводители по места, се казва още в писмото им.

Хората нямат пари да дойдат на протеста - иначе щяхме да сме много повече, посочиха протестиращите пред НС.

На Симеон Дянков детето го лекуват в Пирогов, а моето дете, ако се разболее, къде ще го лекуват, попита един от участниците в акцията. Въвеждат данък колиба, а от данък лукс се отказаха, коментира от своя страна друг тютюнопроизводител.

За първи път идваме тук и мисля, че ще е за последен, защото вече ще ги караме те да идват при нас, каза трети и добави - народът не спи, това че ги търпим, не значи, че спим.
Той подчерта, че тютюнът е акцизна стока и има значителен дял в приходите в държавната хазна. Тези пари идват лично от нас, от нашия артикул, който произвеждаме, изтъкнаха производителите на тютюн.

Секрет Бекир посочи, че в България 95% от българския тютюн се изнася и само 5% остава за цигарената промишленост в страната. Има доклад на ЕП, в който се посочва, че тютюнопроизводството в България, Румъния и Полша трябва да продължи, отбеляза той.

Докато течаха разискванията в пленарната зала, депутати от БСП излязоха сред протестиращите тютюнопроизводители.

Корнелия Нинова, Петър Курумбашев, Антон Кутев и Димчо Михалевски заявиха, че подкрепят тютюнопроизводителите и ги призоваха да отстояват правата си.

Вашите искания са абсолютно справедливи и БСП винаги ги е защитавала", каза пред протестиращите Корнелия Нинова.

„ГЕРБ ви обещаха за догодина да имате пари за национални доплащания. Брюксел ги разреши. Ако ви лъжат, че Брюксел не дава да се плаща на тютюнопроизводителите, не вярвайте. Има обаче решение на Министерския съвет да не ви ги дава. Решението е взето под натиска на двама души - министрите Симеон Дянков и Цветан Цветанов" изтъкна Нинова.