Парите за заплати в „Кремиковци" ще дойдат от реализацията на продукцията, вече тече товаренето й за реализация.

Това заяви пред протестиращите металурзи Васил Яначков от КНСБ, след като група синдикалисти бяха приети от началника на кабинета на премиера.

Яначков бе категоричен, че заплати трябва да се изплатят тази седмица и настояването на синдикалистите е те да бъдат изцяло платени, а не в зависимост от реализираната продукция.

Такова голямо количество продукция не може да се натовари за един ден, затова искаме парите да ни се платят наведнъж тази седмица, поясни Яначков.

Продължаваме протестите, докато не си видим парите в картите, заяви по микрофона пред протестиращите той.

Утре протестът ще тръгне, както обикновено с автобуси от „Кремиковци".

До тогава протестиращите се надяват премиерът да бъде запознат с исканията им, каквито уверения са получили днес и се надяват на разрешение на проблемите. Яначков каза още, че държавата трябва да подкрепи бъдещия инвеститор на „Кремиковци".

Междувременно стана ясно, че държавата е започнала изкупуването на продукцията на Кремиковци, като парите се отпускат от бюджета на Държавния резерв, по този начин ще бъдат осигурени средствата за изплащане на забавените с два месеца заплати на металурзите.

За пореден ден кремиковските металурзи протестираха в София.

И тази сутрин те потеглиха от площада пред храма "Св. Александър Невски", за да се съберат по-късно пред сградата на Министерски съвет.

По пътя си дотам шествието блокира няколко централни столични улици, предизвиквайки сериозни задръствания.

От МВР съобщиха, че заявеният в Столична община маршрут на протестиращите е пл. "Св. Александър Невски", ул. "Оборище", ул. "Раковски", сградата на Министерството на икономиката и енергетиката, бул. "Цар Освободител", пл. "Независимост" до сградата на Министерския съвет.

По него са минали около 1500 души, като движението на автомобили по маршрута на шествието се спира поетапно до преминаването на протестиращите. 

Междувременно стана ясно, че изплащането на августовските и септемврийските заплати трябва да започне до края на месеца, каза Васил Яначков председател на федерация „Металици", цитиран БНР.

Такова уверение са получили синдиците от страна на правителството на провелите се преговори късно вчера.

Въпреки това работниците от комбината продължават да протестират и синдикатите ще искат официално потвърждение от Станишев.

Вече са подписани и договорите за продаването на готовата продукция на комбината, за да могат да бъдат изплатени заплатите.