Резултатите от предпредпроeктното проучване на АЕЦ "Козлодуй" показва, че на площадката съществува техническа и технологична възможност за изграждането на още един или два блока.

Това заяви в кулоарите на парламента министърът на икономиката Трайчо Трайков в отговор на журналистически въпрос. Засега обаче стъпки в тази насока, по думите на министъра, правителството не е предприело.

Трайков:
Ние чакаме "Газпром" за Южен поток, а не те нас.
                              Още...

На въпроса на News.bg дали новите блокове на Козлодуй трябва да се конкурират с АЕЦ "Белене" и дали страната ни може да има и двата проекта, Трайчо Трайков отговори: "Може и да можем".

Министърът бе категоричен още, че никой от българо-руските проекти не се спира.

След регулаторния одит в ЕРП-та, предстои такъв и в НЕК и в електроенергийния системен оператор, каза още министър Трайков.

Попитан дали тръбите от петролопроводите, които могат да минават през нашата територия по различни проекти пазят нашата сигурност, той отговори: "Не знам как тръбите пазят нашата сигурност. Нито ще вземат пушки, нито ще стрелят по самолетите".

Тръбите, по думите му, имат значение само ако са част от един икономически и стратегически издържан проект. "Ако ставаше само с редене на тръби, ние имаме добре развита тръбопроизводителна промишленост в България, щяхме да си ги произвеждаме и да си ги редим", коментира още енергийният министър.