Цената на хляба ще скочи над 3 лева, ако се върне 20-процентовото ДДС върху този продукт.

Според отчета на Мариана Кукушева, председател на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите, хлябът е единственият продукт, който не е променил цената си в последните месеци, а след въвеждането на нулевата ставка ДДС цената му е паднала между 17 и 26%. Преди той е струвал между 2,00 и 2,40 лв., а вече е под тази стойност.

Храните у нас поскъпнали от 25 до 50% - заради скъпите горива и долар

Храните у нас поскъпнали от 25 до 50% - заради скъпите горива и долар

Не можем да имаме проблем с олиото, фуражите и с хляба, защото произвеждаме стоката и я изнасяме

"За нас е необяснимо защо продуктът се превръща в обект на обругаване от страна на анализатори, включително и от страна на бившия финансов министър Симеон Дянков, които твърдят, че нулевото ДДС на хляба не е свалило цените и че те трябва да се покачат с 20%", заяви Кукушева в студиото на Нова телевизия.

Тя се противопостави и на твърденията, че заради внос на евтина, но некачествена украинска пшеница, е ощетен българският производител. Според нея внос за българския пазар няма, а ако някой твърди, че където и да е в България, се разтоварва украинска пшеница - "да каже къде точно и кога". Марияна Кукушева гарантира, че българският хляб се произвежда единствено и само от българска пшеница.

Припомняме, вчера зърнопроизводители отново заявиха своята готовност за протест.

Няма показатели за продоволствена криза у нас

Няма показатели за продоволствена криза у нас

Земеделският министър не прави дългосрочни прогнози какво ще се случва на пазарите