В България няма показатели за каквато и да е продоволствена криза. Това увери в Асеновград министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от БНР.

Той обаче отбеляза, че цените са високи, а заради развитието на войната в Украйна не може да се правят дългосрочни прогнози какво ще се случва на пазарите.

По негови думи подпомагането на земеделските производители по тази линия трябва да продължи поне до средата на следващата година.

Гечев посочи, че в момента има затишие на пазара на зърнени култури и няма заявяване на големи количества до края на годината.

Той заяви, че търговията в черноморския басейн се разглежда цялостно общо.

От 1% до 11% варира спадът в цената на хляба в магазините

От 1% до 11% варира спадът в цената на хляба в магазините

Намалението при брашното е 8% - 11%

"Русия обявиха вече тръгване на пазара, като техните количества на пшеница тази година са рекордни. Затруднено е положението по отношение на Украйна т.е. ние продължаваме да сме солидарна държава и да осигуряваме включително транспортни коридори, което, разбира се, обаче оказва влияние върху българския пазар на зърнени култури", поясни министърът.

По негови думи половината от слънчогледа, който влиза в Европа, се намира в България - досега са внесени 700 000 тона. Гечев подчерта и че трябва да се прави разлика между първичен и преработен продукт.

Смесват украинско зърно с неясно качество с българско, алармират производители

Смесват украинско зърно с неясно качество с българско, алармират производители

Земеделци от 12 страни планират протест с трактори в столиците си

Относно цените на олиото и хляба министърът прогнозира, че малко ще паднат цените по отношение на олиото с по-масовата преработка, на новата реколта и на наличностите в момента. По отношение на хляба той не очаква значителни пазарни разлики.

Според Гечев нулевата ставка на ДДС за хляба е добра мярка и трябва да се запази, докато не се постигне по-голяма устойчивост на икономиката.

Хлябът в София - най-евтин

Хлябът в София - най-евтин

Не произвеждаме хляб от украинска пшеница