Ако се засили контролът по спазването на мерките, 0% ДДС върху хляба би трябвало да се отрази на крайната цена. Ако има силен контрол и се преборим със сивия сектор, цената на хляба би трябвало да падне надолу. Така вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира на брифинг пред журналисти антикризисните мерки на кабинета, които трябвало да влязат в сила от 1 юли - с актуализацията на бюджета.

0% ДДС върху хляба ще помогне много и би трябвало да доведе до спад на цените на хляба, очаква Нинова и добави, че целта е при хората да достигне евтин хляб. Как в Европа може, а при нас не може, недоумява тя.

Асен Василев: Държавата просто няма да оскъпява хляба с 20%

Асен Василев: Държавата просто няма да оскъпява хляба с 20%

Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и пазара на зърно

Нинова уточни още, че е взето решение на коалиционните съвети на правителството да се продължи с помощта за ток, компенсации за бизнеса и за газ. Това решение трябва да мине и през промяна в Закона за енергетиката, който се движи в парламента. Трябва да гарантираме по-ниските цени на ток и газ за индустрията. Това го има в параметрите на актуализацията на бюджета.

Компенсациите са високите енергийни цени ще продължат през май и юни

Компенсациите са високите енергийни цени ще продължат през май и юни

Размерът на предвидената подкрепа по програмата за периода от 1 май 2022 г. до 30 юни 2022 г. е фиксирана сума на един MWh

Корнелия Нинова настоя още да се продължат разговорите с "Газпром" и да се гарантират доставките на газ. Някои европейски държави подхождат по този начин с доставката на газ, каза още министърът на икономиката.

Асен Василев за преговори с Газпром: Никога!

Асен Василев за преговори с Газпром: Никога!

Когато Газпром реши да изпълнява договора си с нашата страна, тогава ще има газ от Русия за страната ни