От 1 октомври няма да се променя цената на парното, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Поевтиняване е трудно да се очаква в рамките на отоплителния сезон, тъй като за това е необходимо драстично да падне цената на природния газ.
А тя поевтинява с малко под 1% (0.94%) от 1 октомври, реши енергийният регулатор. Постановената от комисията цена е по-висока от предложената от "Булгаргаз", който предложи понижение с 1.36%.

Една от причините за разминаването между двете страни е голямото разминаване между становищата за недовзетия приход за минали периоди. Според ДКЕВР този приход е 16 млн. лева, а по разчети на дружеството е 70 млн. лева.

Въпреки одобрени новите цени, абонатите на парно ще плащат по-големи сметки през този отоплителен сезон спрямо миналогодишния. Сметките на хората ще се увеличат средно с 11,6% за цялата страна, пише Money.bg.

За софийската топлофикация скокът през юли беше най-голям - 19%, за Русе, Враца и Габрово - повишението бе около 16%, а за ТЕЦ-овете в Плевен, Сливен и Перник - с близо 13%

Трайно затворена е топлофикацията в Шумен с дълг над 14 млн. лева, на която средногодишният оборот не надвишава 4.5-5 млн. лева.

Почти всички топлофикации дължат на доставчика на газ пари. Топлофикацията в София дължи на „Булгаргаз" между 25-30 млн. лева оперативно задължение, а дружествата в Бургас, Враца и Плевен - по над 6 млн. лева.
Ако проблемът не се реши, има реална опасност „Булгаргаз" да не може да предплати за газа, доставян от „Газпром" и да не може да достави газ на дружествата посред отоплителния сезон, твърдят от газовото дружество.