Двудневен енергиен форум „Топлоенергетика и климат" беше открит в столицата, информира БНР.

При откриването на форума управителят на „Топлофикация" София Петко Милевски каза, че ако природният газ поскъпне с 12-15% от първи юли цената на парното ще бъде повишена с около 12 на сто.

По отношение на идеята за различна цена на водата през лятото и зимата Милевски заяви, че предпочита тя да остане една и съща през цялата година, тъй като това е по-добрият икономически вариант.

Припомняме, преди дни бе обявено, че топлата вода може да поскъпне с поне 5% още от 1-ви юли, заради загубите по снабдителните мрежи през сезона. Според председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев идеята за различна цена на топлата вода през летния и зимния сезон е свързана с по-големите разходи през лятото.

В коментар на предложението за изключване на топлоенергията в сгради, където една трета от абонатите не плащат сметките си, изпълнителният директор на „Топлофикация София" каза, че то е икономически обосновано и е една дисциплинираща мярка, между съжителите в една сграда.

По думите му в момента около 30 на сто от абонатите не изпълняват задълженията си към дружеството и не са коректни към своите съседи.