Цените на петрола от се повишават в понеделник на фона на обявеното примирие в търговската война между САЩ и Китай и президентските избори във Венецуела.

Пазарът очаква тази седмица срещата между министрите на енергетиката на Русия и Саудитска Арабия в рамките на Петербургския международен икономически форум.

Днес сутринта юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпват с $0,58 - до $79,09 за барел. В петък цената на Brent спадна с $0,79 (1%), до $78,51 за барел.

Американският еталон WTI с доставка юли на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпва с $0,54 - до $71,82 за барел. К края на предишната сесия контрактите поевтиняха с $0,21, до $71,28 за барел.

Като цяло за изминалата седмица цената на Brent се увеличи с 1,8%, а на WTI - с 0,8%.

САЩ и Китай " поставиха търговската война на пауза", заяви в неделя американският финансов министър Стивън Мнучин. По думите му в резултат на двустранните преговори Вашингтон и Пекин на практика са се отказали от идеите за взаимно повишаване на митническите тарифи.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро бе преизбран за нов поста начело на затъналата в криза държава. Той е спечелил изборите с 68% от гласовете, но при доста ниска избирателна активност - 48 на сто на фона на призиви на опозицията за бойкот и масови нарушения на изборите, пише Dow Jones.