Цигани отново се събраха на протест пред Клиентския център на ЧЕЗ в Дупница. Те настояват за организирането на кръгла маса с участието на техни представители и представители на чешката компания, на която да се постигне споразумение за разсрочено плащане на сметките им за ток, информира е-79.com.

Припомняме, преди дни около 200 човека се събраха на протест пред ЧЕЗ. Всяко от домакинствата в циганските махали в Дупница има задължение от по 3 до 5 хиляди лева за изразходвана електроенергия през последните 4-5 години.

Циганите не са спазили предходни споразумения за разсрочено плащане, но от ЧЕЗ не са прекъснали тока в домовете им. Едва преди няколко дни е започнала кампания по прекъсване на електроенергията в циганските квартали, което доведе до социално напрежение.

Циганите обвиняват ЧЕЗ в дискриминация заради монтираните на близо 10 метра височина електромери. Те твърдят, че компанията безконтролно начислява сметките им за ток.

Ани Желязкова, която е сред протестиращите, заяви, че й е връчена сметка за над 20 хиляди лева за период от 5 години. Токът обаче бил изразходван от съпругът й, който е починал на адрес, на който тя самата не живее.

Протестиращите настояват електромерите им да бъдат на височина, както на всички останали потребители на електроразпределителното дружество и искат отсега нататък да плащат тока си ежемесечно.

Старите задължения обаче ще плащат разсрочено за дълги години напред. „Колкото ние сме ги чакали да ни спрат тока за неплатени сметки, толкова и те сега ще ни чакат да си платим сметките", заяви Димитър Димитров от квартал „Кавакаклия".

Въпреки че били наясно, че сметките ще им бъдат връчени все някой ден, те не ги плащали, тъй като са безработни, обясниха отново циганите.

Неформалният лидер на „Гиздова махала" Калин Георгиев уточни, че общинското ръководство им съдейства за организирането на исканата от протестиращите кръгла маса, която ще се проведе в петък.