Поредният локдаун и липсата на каквато и да е помощ от институциите е истинско предизвикателство пред цирковите артисти. През последната година цирковото семейство Къдъралиеви са принудени да добавят нови професии към биографията си на циркови артисти.

"От ноември месец смених 3 работи. И в автомивка работих, и в строителството работих, после в склад за вторични суровини", каза Абдънали Къдъралиев пред телевизия "България он ер".

Циркът у нас вече не се смее

Циркът у нас вече не се смее

Изоставеното дете на българската културата

Заради очакванията, че от 1 април ще могат да се върнат отново към професията си Абдънали е напуснал сегашната си работа. Той иска да влезе във форма за бъдещи циркови представления. В същото време затворените фитнеси ги оставят и без място за тренировка, за да поддържат форма, докато чакат по-добри времена.

"Започнахме подготовка, веднага щом излезе заповедта за отваряне на 1 април. Събрахме екип, подготви се транспорта, започна организация, плащане на наеми, подготвяне на реклама и т.н., но за момента сме замразили всичко", каза председателят на българската Младежка циркова организация Десислава Иванова.

Артисти с петиция искат справедливо разпределение на парите в бранша

Артисти с петиция искат справедливо разпределение на парите в бранша

Да достигнат до изпълнители, които не са подкрепени до сега

Мариана Кадъралиева изтъкна разликата между цирковите артисти и музикантите. "Тъй като сме самоосигуряващи се артисти на свободна практика, точно както музикантите, на тях им се отпусна помощ, а ние имаме същата работа, и както тях също от ноември ние нямаме никакви участия, нямаме никакви приходи, а ние не получаваме никакви помощи от държавата", коментира Мариана Къдъралиева

Артистите щели да издържат локдаун до 10 дни, не повече

Артистите щели да издържат локдаун до 10 дни, не повече

Ако затварянето е за по-дълго, отново ще се обърнат към институциите за помощ