Ако затварянето е 10 дни - добре, ще издържим. Но ако е повече, ще започнем отново да се обръщаме към институциите за мерки за помощ. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

Актьорът посочи, че има колеги, които се страхуват и отказват да играят в представления.

Той поясни, че публиката е с маски в салоните на театрите и е седнала през стол.

Творците не сме ваксинирани единствено един срещу друг - като колеги, защото играем без маски, обясни Мутафчиев.

По негови думи някои от театрите продължават да правят антигенни тестове преди представления. От Съюза на артистите в България са подали списък в Столичната РЗИ и в Националния ваксинационен щаб с всички творци, които членуват в организацията, но за тях няма театър, в който да се запишат за имунизация.

Вече са в сила новите противоепидемични мерки

Вече са в сила новите противоепидемични мерки

Страната е в трети локдаун - от днес до 31 март

Мутафчиев изрази надежда, че церемонията по връчването на наградите "Икар" няма да премине "толкова тъжно, колкото миналогодишната".

До последно няма да е ясно дали ще има публика на 11 май, когато ще се проведе събитието, тъй като това ще зависи от ръста на заболелите.

Председателят на Съюза на артистите посочи, че форматът на събитието ще стане ясен дни преди церемонията, а номинациите ще бъда обявени на 27 март.

Актьорът призна, че не е привърженик на онлайн театъра и за да бъде качествен продуктът, трябва да има "кинаджийско заснемане".

Според него пандемията ни е научила отново да обърнем внимание на летните сцени. Театрите пък все по-често търсели моноформите, каквито са моноспектаклите.

Дават допълнителни 5 млн.лв. за свободните артисти

Дават допълнителни 5 млн.лв. за свободните артисти

Банов уточни, че аристи е европейския термин, но може да се използва и "творци"