Още 5 млн. лв. за свободните артисти ще се разпределят през Министерство на културата. Постановлението за това едва ли ще е готово утре, но от утре ще започне да се работи по него, обяви на брифинг министърът на културата Боил Банов.

По програми на МК за нови театрални постановки, нови музикални и танцови постановки, и проекти в областта на визуалните изкуства ще се отделят по 500 000 лв. Допълнително към тях ще се отделят 800 000 лв. по програма за разпространението им. Тази програма ще бъде отворена малко по-късно, но има за цел именно подпомагане на разпространението на вече създадено изкуство, включително и в новата обстановка с ново захранване на НФК в рамките на структурна подкрепа - свободни творци и НПО-та, малки авторски кина, включително и цирка.

Отделно се готвят още 1.5 млн. лв. и още 700 000 за малки проекти за единични артисти с цел изява на културен продукт чрез интернет.

Адекватни мерки, които показват грижата на правителството към всички творци и сферата на изкуствата, оцени министър Боил Банов. Той отчете 2 млн. и 200 хиляди лева към бюджета от 1 млн. и 900 хиляди лева в бюджета на Националния фонд "Култура".

Отварят кината, музеите, галериите и библиотеките

Отварят кината, музеите, галериите и библиотеките

Концерти и други сценични прояви да са на сцени на открито

Боил Банов припомни взетите до този момент мерки в подкрепа на артистите, като обясни, че терминът "артист" е наложен в Европа и включва всички свободни професии в областта на изкуствата - и театралите, но и художниците, танцьорите, режисьори, сценографи, певци, музиканти. За по-голяма яснота, Боил Банов обаче смята да използва вече думата "творци".

Над 1000 са подадените до този момент заявления за подпомагане от страна на артисти на свободна практика. Мярката предвижда три минимални работни заплати с осигуровките. "Утре финализираме одобрените лица, веднага ще се премине към подписване на договорите и изплащане на сумите."

Боил Банов припомни и факта, че държавата е поела пълна гаранция за средствата на общинските и областни култури институти - театри, опери, оперети, музеи, галерии и библиотеки - включително до 6 месеца след извънредното положение. Пуснати са и сесиите за археолозите и теренните им проучвания.

Минимална заплата от държавата за свободните артисти

Минимална заплата от държавата за свободните артисти

Около 2 700 000 лева ще струва подкрепата

Сега преминаваме към мерки за укрепване на дейността на свободните творци и неправителствените организации, обяви министърът на културата.

Боил Банов към актьорите: Всички чакаме театърът да отвори врати

Боил Банов към актьорите: Всички чакаме театърът да отвори врати

Днес е Международният ден на театър

На въпрос дали е разговарял с премиера Борисов във връзка със заявката от вчера на Вежди Рашидов, който заяви, че съжалява за препоръката си за министерския пост, Боил Банов отпрати въпроса за доверието лично към премиера. "За мен е важно, че обявеното в момента дава надежда на сектора. Дава ми надежда и на мен", заяви Банов и допълни, че за Вежди Рашидов може да каже единствено, че той е изключителен художник и като всеки творец е човек на крайностите. "Както силно обича, така и мрази. Аз с него работя добре."

Боил Банов гарантира, че в мерките към МК няма да бъдат одобрявани проекти на поп-фолк изпълнители. Ние ще продължим да настояваме на сериозните ни критерии при одобряване и оценка.

Андрей Слабаков критикува Банов, че бил плах с мерките

Андрей Слабаков критикува Банов, че бил плах с мерките

По думите му бъдещето на културни институции е неясно заради страха на хората