В свободния сектор в културата и изкуствата за най-нуждаещите се ще се приложи мярка - ще се осигури по една минимална работна заплата. Тя ще важи за времето на извънредното положение и един месец след него.

Това обяви министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет. Мярката засяга актьори, художници, музиканти, литератори

Дават три минимални работни заплати на артистите в свободния сектор

Дават три минимални работни заплати на артистите в свободния сектор

Това заяви културният министър Боил Банов

Това не е социална помощ, а грижа и подкрепа, но ние след това очакваме подкрепа за нашия дух, уточни културният министър и посочи, че се разработват механизми за след извънредното положение, за да се даде възможност за много проекти. Мислим и занапред, но много агресивно и сериозно занапред, увери още Боил Банов.

Осигурени са средствата за заплатите на артистите

Осигурени са средствата за заплатите на артистите

Министерски съвет гласува допълнителни разходи за държавните културни институти

Социалният министър Деница Сачева очаква около 1 200 души да бъдат подкрепени с мярката за свободните артисти. Това не е социална помощ, а подкрепа за хората, които не могат да работят в момента, увери и самата тя.

Около 2 700 000 лева ще струва подкрепата. Продължава и програма "Мелпомена". 

Банов припомни решението на Министерския съвет по отношение на заетите в държавните културни институти за обезпечаване в рамките на 6 месеца. "Така че те да бъдат спокойни за своята работа", оцени Банов и допълни, че артистите могат да подготвят нови продукти, с които да продължават напред след кризата.

Много силна е мярка с безлихвените кредити, посочи още Банов, заявявайки че явно това не се осъзнава достатъчно добре. Това са пари, които засегнати от кризата могат да вземат сега, по 1500 лв. на месец и да връщат без лихва във времето до 10 години.

Припомняме, след гласуваното на 13 март извънредно положение в страната с цел ограничаване на разпространението на коронавируса, концертните зали, театрите и галериите останаха празни. Много от културните институти у нас и по света предложиха временен онлайн достъп до своите културни продукти.