"Общо взето оформи се единодушно становището, подкрепено от сектора, за три минимални работни заплати - за периода два месеца на извънредното положение плюс още един месец след това, на хората в свободния сектор, плюс осигуровките, за да може да бъдат подкрепени в тази трудна ситуация.

Това заяви министърът на кутлурата Боил Банов пред БНР.

Проведени са три срещи с представители, а резултатите Банов ще представи пред премиера. 

По думите му вероятни тези тези минимални работни заплати няма да им решат всички проблеми, но със сигурност ще е едно сериозно рамо в рамките някаква устойчивост и най-вече да имат усещането, че не са изоставени, че са важни за държавата.

Заплатите на артистите са гарантирани, успокоява Боил Банов

Заплатите на артистите са гарантирани, успокоява Боил Банов

Според него големият проблем е при артистите на свободна практика

"Много държа всички, които прибегнат до тази помощ, да нямат усещането за някаква социална помощ. Това не е социална помощ. Това е ясно изразеното желание на държавата да ги подкрепи", изтъкна Банов.

Министърът допълни, че творците могат да изберат между трите заплати и мярката от 1500 лева безлихвен кредит на месец, които могат да се връщат 10 години.

Банов заяви, че се прави всичко възможно за привличането на пари във фонд "Култура" както от националния бюджет, така и от европейски средства.

"На този етап европейски пари няма. Помощта към съответните държави е под формата на неизразходваните пари от програмите. Има, разбира се, много добри действия по отношение на програма "Творческа Европа" - даване възможност за увеличаване на сроковете, обмисля се пренасочване на определени програми в рамките на тази логика.Надявам се, че след 2 седмици ще направим нова среща, за да можем да бъдем много по-конкретни", поясни той.

Осигурени са средствата за заплатите на артистите

Осигурени са средствата за заплатите на артистите

Министерски съвет гласува допълнителни разходи за държавните културни институти

По време на видеоконферентната среща между министрите на културата на страните от Европейския съюз, той поясни, че нашият еврокомисар Мария Габриел е информирала какво се върпи на ниво ЕК, така че министрите да имат пълна информираност помежду си, за да може да извършват еднакви действия и най-важното - еднопосочни.

Той изтъкна, че е предложил да се проведат още 3 подобни срещи до края на май и похвали българските мерки.

"Докладвахме това, което ние сме направили. То е абсолютно адекватно, конкретно, категорично, ясно. В много държави има много добри намерения, но все още като намерения, а при нас нещата са доста конкретни", подчерта Банов. 

По думите му възможностите да се подпомага сектора у нас са в две посоки - едната е свързана с държавните и общинските културни институти, а другата - работа с независимия сектор.

Относно държавните и общинските културни институти, Банов нарече "ключово" решението на правителството да се подсигурят трудовите възнаграждения и осигуровките на всички работещи в сферата на сценичните изкуства, музеите и галериите за периода на извънредното положение до 6 месеца след него.

"Това е изключително важно решение, защото ще даде нужното, необходимото и спокойствие и увереност на нашите колеги, че ще може заедно да излезем от тази криза. Ако сега медиците са на преден план, след това в много голяма степен нашият сектор ще бъде на преден план, защото тогава ще говорим за повдигане на духа, за създаване на позитивни емоции и нагласа за продължаване на успешно съществуване на българския", поясни Банов.

Министърът уточни, че засега средствата са осигурени до 13-ти септември "като това, ако се наложи, ще се и продължи".

След отпадането на мерките някои институти ще заработят на пълни обороти и там отново ще могат да работят по методиката, по която са реализирали доходи досега.

"Гъвкав ще бъде според всеки институт. Където има нужда от помощ, ще се помага дългосрочно, спокойно, за да се подготвят нещата до връщането на максималния брой зрители и публикува в салоните. Там, където пък нещата тръгнат по-отрано, ще се възстанови в рамките на модела, който и досега практикуваме, за да им се дадат повече възможности", обясни още културният министър.

Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина, подчерта Банов.

Относно публикации в медии, че министърът може да бъде глобен, защото е пушил по време на видеозаседание в МС, той заяви, че е сгрешил и се опитва да откаже цигарите, а той може би бил добър повод.