Всички артисти, които са заети на държавна и общинска работа, могат да се чувстват спокойни за трудовите си възнаграждения. Това заяви министърът на културата Боил Банов пред bTV.

За времето на извънредното положение те ще преминат от делегиран на директен бюджет и заплатите им са гарантирани за този тежък период, обясни министърът.

Според него това е много силен ход на държавата, защото много дейци на културата трябва да бъдат защитени. Те трябва да са спокойни и могат да подготвят своите роли и вкъщи, подчерта Банов.

"Няма да допуснем разрив в системата, няма да излизат в неплатен отпуск, нашите творци трудно ще го понесат", коментира той. След извънредното положение ще се премине от делегиран към директен бюджет. В сряда на министерски съвет колегите ще подкрепят тази мярка, отбеляза още Боил Банов.

Според него големият проблем е при артистите на свободна практика. Те могат да ползват от други мерки, каза министърът и като пример посочи кредитите без лихва до 1500 лева.

Търсим и други механизми през министерството на културата, посочи Банов. Той поясни, че предстои онлайн заседание на всички министри на културата в Европа, за да споделят своите практики, има и няколко мерки, които се обсъждат.

"Оптимизирали сме всички ресурси, правителството стои зад културата на България, подкрепя ни. Дори и да има свиване тази година, трябва хората да устоят и да работят по нови проекти", добави Боил Банов.