Мерките, насочени към подпомагане на бизнеса и наетите на работа лица, чиято дейност е преустановена или засегната от ограниченията срещу коронавируса, имат сериозни пропуски. За това алармира туристическия бизнес в Банско и в района, съобщи БНР

От бранша са изпратили писма до министрите на труда и социалната политика и на туризма, в които се твърди, че все още не са получени средствата по мярката 60/40 за август. Това е причина работодателите да не могат да направят отчетите, което пък ги дискредитира от възможностите за подпомагане в момента.

Социалният министър Деница Сачева призова работодателите да комбинират подпомагащите мерки, за да запазят своите работници и служители, които пряко или косвено са засегнати от ограниченията.

Сериозен проблем има и с мярката 60/40 или 80/20, алармират от туристическият бранш. Голямото закъснение с изплащането на средствата ги лишава от възможността да продължат да получават тази помощ. И това не по тяхна вина, обяснява експерт консултанта Рая Вълкова.

По думите ѝ проблемът е в отчитането на документите. За да отчетеш 60/40, трябва да декларираш, че си получил средствата от 290 лева на лице, които обаче се превеждат с огромно закъснение. От 15 октомври влезе в сила ново постановление за удължаване на мярката, в същото време се появява и съобщения от Агенцията по заетостта, според което отчети за всички предходни месеци, вкл. и септември, се подават до 20 октомври. А ние все още не сме получили помощта за август, допълва тя.