Изплащането на субсидията, предвидена за тютюнопроизводителите от реколта 2009 в размер на 116 милиона лева ще започне около 15 юли.

Това заяви заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров по време на среща с фермери в Димитровград, цитиран от БНР.

Той уточни, че това е последната субсидия за бранша, а до 2013 година тютюнопроизводителите ще получават финансови пакети, които да им осигурят средства за преоринтиране към други селскостопански дейности.

Димитров каза още, че тютюневият отрасъл вече е реформиран и че държавата повече няма да покрива разликата между изкупната цена и себестойността на производството.

Припомняме, вчера около 300 производители на тютюн проведоха протестен поход от Хаджидимово към ГКПП „Илинден". Според протестиращи те вече веднъж са били излъгани, че парите ще бъдат по сметките им през март.

В момента те декларират, че не желаят да бъдат лъгани повече с разни отлагания като първо или второ четене на актуализацията на бюджета, а искат конкретна дата.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че тютюнопроизводителите заслужават да не им бъдат гласувани тези 116 млн. лева. По думите му държавата подарява тези средства.

Знаем, че не бива да им ги даваме, те трябва дори като социална помощ да ги приемат, категоричен бе министър-председателят.