Въпреки въвеждането на високите технологии, в България ще продължи да се търси нисоквалифициран труд.

Това стана ясно по време на дискусията за пазарите на труда, която се проведе в рамките на Социалната седмица, предаде БНР.

Само 26% от бизнеса у нас планира да влага печалба в ново технологично оборудване, докато 37% ще влагат натрупания капитал за разширяване на производството, което изисква труд с по-ниска квалификация.

В сектора "услуги" също има резерв за нови работни места, но трябва да има и адекватно заплащане, коментира Елка Димитрова - директор на Дирекция „Пазар на труда" в социалното министерство.

„Въпросът е тази нискоквалифицирана работна сила да печели достатъчно, за да е заинтересована да работи на тези работни места, да е мотивирана, иначе тези хора ще предпочетат да останат вкъщи на социални помощи, да разчитат на държавата", каза Димитрова.

По думите й нивото на минималната заплата трябва да е достатъчно, за да може хората да бъдат ангажирани и мотивирани за работа.

От своя страна заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров каза, че в МВР активно разработват зелената карта за гражданите от трети страни с български произход, които да дойдат да работят у нас.

„Тази зелена карта все още не предоставя българско гражданство и тази зелена карта все още не предоставя възможности за достъп до пазар на труда в други страни-членки от ЕС, извън България" заяви Димитров.

"Министерството на труда и социалната политика пък готви варианти за спогодби за трудова заетост с Армения, Укйрайна, Молдова и Македония и очакваме общо взето реакция", каза още той.

В началото на летния туристически сезон няма данни туристическият бранш да е поискал внос на работници от трети страни, който да е по-висок от обичайния през предишни години.

Законът позволява социалният министър да разреши внос на по-компактни групи, ако в определен отрасъл недостигът стане драматичен.