Намираме се в ключов момент за развитие на българското животновъдство, през който в следващите години фермерите трябва да подобрят своята конкурентоспособност и да намалят търговските си зависимости. Това заявява председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов във връзка с организирания от Центъра за аграрно развитие към асоциацията форум за животновъдството.

Специализираният форум-дискусия ще се проведе на 25 януари в Сливен. В него участие ще вземат животновъди от цялата страна, включително фермери от секторите говедовъдство, овцевъдство, козевъдство, свиневъдство и други. Това съобщават от Асоциацията на българските села.

Борисов подчерта, че целта е да предложат на животновъдите едно по-различно събитие, в което да им бъде споделен практически опит и насоки как устойчиво да развиват фермите.

По думите на Борислав Борисов лекторите са изключителни професионалисти и ще имат за цел да обхванат всички стратегически аспекти в развитието на животновъдството в днешно време: иновациите и възможностите за финансиране, обучението и придобиването на нови умения в управлението на фермите, възможностите за развитие на поликултурни стопанства, късите доставки и как те вече работят в България.

По време на дискусията собственици на различни типове ферми ще споделят актуалната ситуация в сектора и опита си за производствено и пазарно развитие.

Участие ще вземат също и експерти и държавни служители. Те са поканени във връзка с актуални въпроси за обвързаната финансова подкрепа в животновъдството, реализацията на проекти по Програмата за развитие на селските райони до 2020 г. и текущи казуси, свързани с използването на пасища.