До 29 септември 2006 г. се удължава крайния срок за подаване на офертите за Изпълнител на проектирането и строителството на новия комбиниран (пътен и железопътен) мост на р. Дунав при Видин-Калафат, съобщиха от транспортното министерство днес.

Министерството на транспорта с одобрението на Делегацията на Европейската комисия в София предприе тази мярка с оглед сложността на провеждания търг и за да даде възможност на петимата участници да подготвят по-добре своите оферти.

Публичното отваряне на офертите ще стане в 10.00 часа на 2 октомври 2006 г. в сградата на Министерството на транспорта, ул. „Дякон Игнатий" № 9.

Припомняме, че през месец май Министерство на транспорта изпратиха покани до петте кандидата за представяне на оферти за проектирането и строителството на Дунав мост 2.

Общата стойност на проекта възлиза на 236 млн. евро, от които 226 млн. евро са предвидени за строителни работи, а останалите 10 млн. евро - за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ.

Проектът ще се финансира от програмите ФАР и ИСПА на Европейския съюз (75 млн. евро), Европейската инвестиционна банка (70 млн. евро), Кредитната институция за възстановяване на Федерална република Германия - KfW (2,645 млн. евро), Френската агенция за развитие - AFD (5,5 млн. евро), програма ФАР на ЕС (0,2 млн. евро за предпроектни проучвания) и държавния бюджет на България (64,76 млн. евро).