Намаляване разходите на бизнеса за обслужване на социалните и осигурителните плащания чрез въвеждането на единен платежен документ.

Това бе един от акцентите на срещата между управителя на НОИ Христина Митрева и председателя на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов, която се проведе в БТПП.

В момента вноските към НОИ се правят чрез пет различни документа, по които се плащат такси.

Срещата с най-голямата работодателска организация имаше за цел и представяне на Мерки за гарантиране на дългосрочната финансова стабилност на българската пенсионна система и за подобряване адекватността на пенсиите. Те са предложени на консултативния съвет по пенсионната реформа и предстои да бъдат внесени за обсъждане в правителството.

По време на срещата беше коментирана и позицията на БТПП за премахване тавана на осигурителните вноски, което задължително трябва да се обвърже с премахване тавана на пенсиите.

Управителят на НОИ посочи, че в близки дни се очаква да бъде публикувана Зелена книга на пенсионните системи в страните от Евросъюза. След това се планира по общи критерии да бъдат преценявани възможностите за гарантиране на дългосрочна финансова стабилност на пенсионните системи.