До 14 февруари няма да бъдат извършвани съкращения в системата на БДЖ. Отсрочката за работещите в НКЖИ с изключение на административен персонал, е ден по-късно, съобщи money.bg

За това се договориха министрите на транспорта Александър Цветков, на труда и социалната политика Тотю Младенов и ръководителите на двата синдиката на железниците. На днешната среща, касаеща бъдещето на железопътния сектор у нас, обаче не присъства представител на Министерството на финансите.

Стана ясно, че до 15 февруари  ще бъде сформирана междуведомствена група, която ще включва зам. министрите на транспорта, труда и социалната политика, финансите, синдикалисти и ръководствата на двете компании. Тя ще трябва да изработи план за преструктуриране на железниците, който трябва да бъде представен на световната банка във връзка с отпускането на заем от 600 млн. лв.

Съгласно първоначалните разчети до 2014 г. от БДЖ трябва да бъдат съкратени 2 800 души, а от НКЖИ 3 970. Именно готвените съкращения станаха повод за недоволство в сектора и закани за стачки.

Това са числа, които ние не приемаме, заявиха Пламен Димитров и Петър Бунев, председател на железопътния синдикат към КНСБ. Те посочиха, че вече е стартирала процедурата за намалено транспортно обслужване, което може да доведе до намаляване и на влаковете с 50%.

Двамата не отрекоха възможността въпреки постигнатото споразумение, да стартират ефективни стачни действия преди 14 февруари. Не сме съгласни служителите на двете компании да плащат за направените грешки на досегашните ръководства, както и за не достатъчното финансиране осигурено от държавата. Това заяви председателят на транспортния синдикат към КНСБ Екатерина Йорданова.

Според Петър Бунев до 14 февруари едва ли ще бъде постигната каквото и да е споразумение, тъй като неприсъствието от страна на Министерството на финансите може да продължи и дотогава.

Ако се наложи по-голямо съкращаване на работния персонал в БДЖ и НКЖИ, на служителите в тях ще бъдат предложени редица програми за преквалификация и възможност за вземането на нови работни позиции извън или вътре в системата, обясни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.