СДС се обявява срещу увеличаването на акциза върху горивата, предложено от левите в ЕС, съобщават от централата на Съюза на демократичните сили

Изявлението е направено по повод вчерашното проектопредложение на   Европейската комисия за промяна на директива 2003/96 на Европейския съюз за акцизното облагане на горива.

Проектопредложението предвижда увеличение на минималните нива на акциза върху дизела от 302 на 380 евро за 1000 л. през 2014 (с едно междинно увеличение на 359 евро за 1000 л. през 2012).

Мартин Димитров, евродепутат от СДС коментира:
„Предложението на Европейската комисия е необосновано и абсолютно нереалистично в един нов Европейски съюз с огромни различия в стандарта на живот и заплащане.
Ако бъде одобрена, в идните години директивата би довела до значим ръст на цените не само на горивата, но и на основните потребителски стоки, което е недопустимо.
Като евродепутат ще направя всичко възможно да се противопоставя на това предложение. Подобни идеи са изключително вредни за България.
За хората в България трябва да е ясно, че това е идея на еврокомисаря-социалист  Ковач"

Според Европейската комисия директивата цели да намали негативното влияние на т.нар „бензинов туризъм" върху конкуренцията и върху околната среда в резултат на разликите в акцизните ставки в отделните страни-членки. Същевременно според институцията то би облагодетелствало националните бюджети.

През идните месеци проектопредложението на Комисията ще бъде обсъждано в Съвета и в Европейския парламент.

Енергийната директива на Европейския съюз от 2003 г. въведе серия от минимални акцизи за енергийни продукти. Фиксираната минимална ставка за безоловния бензин от 1 януари 2004 г. е 359 евро за 1000л. За обикновения бензин минималната ставка възлиза на 302 евро за 1000л. от 1 януари 2004 и 330 за 1000л. от 1 януари 2010 г.

По силата на преходните разпоредби за България цената на дизела за търговски цели в страната в момента е 274 евро за 1000 л.