Депутатите приеха окончателно (на второ четене) бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2021 година. В сравнение с внесените от правителството разчети приетия бюджет е с повече от четвърт милиард по-голям. Приходната му част е увеличена от 5 084.87 млн. лева на 5 341.31 млн. лева.

Този ръст е за сметка на нарастване на здравноосигурителни приходи с близо 20 млн. лева и на допълнителен трансфер от държавния бюджет в размер на 237 млн. лева.

По-високите здравноосигурителни приходи са планирани като резултат от планираното увеличение на възнагражденията на държавните служители и на медицинските работници за срока на епидемията с COVID-19. А въпросното нарастване на възнагражденията на медицинския персонал ще бъде финансирано от допълнителния бюджетен трансфер. В закона за бюджета на НЗОК е записано следното вдигане на парите за медицинските работници за срока на епидемията: за лекари - 600 лева на месец, за специалисти "Здравни грижи" - 360 лева на месец, за санитари - 120 лева на месец. Лекарите, които получават над 5000 лева на месец няма да вземат въпросните допълнителни по 600 лева.

Депутатите одобриха бюджета на НЗОК за 2021 г.
Обновена

Депутатите одобриха бюджета на НЗОК за 2021 г.

От ДПС настояха за повече пари за извънболничната помощ, а БСП се обяви против бюджета

По време на дебатите депутати от опозицията поставиха въпроса, че не е ясно как тези допълнителни пари ще влязат в джоба на медицинските работници, защото болниците са търговски дружества, при които възнагражденията и допълненията към тях са елемент от финансовите резултати на дружеството. Тези забележки останаха без коментар от управляващите, но няма да е чудно, ако през 2021-а отново чуем оплаквания от медици, че не са получили обещаните им от държавата бонуси. Нищо че държавата в лицето на НЗОК може да им е превела на болниците парите за тези бонуси, но те да са потънали в посрещането на други належащи и дълго отлагани плащания на медицинските заведения.

Като цяло НЗОК планира през 2021-а да похарчи близо половината от бюджета си за здравноосигурителни плащания за болнична помощ. Това перо ще погълне 2 645 млн. лева. За лекарства и медикаменти ще отидат 1 332 млн. лева. За извъболнична помощ са предвидени 549.94 млн. лева. Заделен е и резерв от 150 млн. лева.

Още от сега е ясно, че ако пандемията не започне да затихва след март 2021-а още в средата на годината бюджетът на НЗОК ще се пропука и в зависимост от развитието на COVID-19 през годината може да се наложи актуализация със допълнителни трансфери от бюджета в размер от 500 млн. лева до 1 млрд. лева.

Освен това никъде в настоящия бюджет не се вижда да са заложени разходи за закупуване на ваксини срещу COVID-19, както и за финансово обезпечаване на една мащабна кампания за ваксиниране. Вярно е че в него е записано, че за ваксини и за ваксинационни дейности се заделят 6.57 млн. лева, но това едва ли е сума, която може да покрие една мащабна антипандемична кампания.