Ватманката Соня Костадинова, която е причинила катастрофата на бул. „Христо Ботев", ще бъде уволнена дисциплинарно. Това съобщи зам.-директорът на Столичния електротранспорт инж. Иво Василев, цитиран от БНР.

14 пострадали при катастрофа между два трамвая на бул. "Христо Ботев"
Още...

Припомняме, два трамвая се удариха на възлово кръстовище на булевардите „Христо Ботев" и Сливница. Трамваите са се движили един след друг в посока центъра. Трамвай номер 6, движещ се с несъобразена скорост, е ударил намиращия се на спирката трамвай номер 7. При катастрофата пострадаха 14 души. Сред пострадалите била и бременна жена.

Инж. Василев обясни, че водачът на спрелия трамвай не е имал никаква вина за произшествието. Старите български трамваи са тежки над 30 тона и спирачният път е над 30 метра. Затова когато не се спазва дистанцията винаги има опасност от произшествия, допълни той.

Ватманката Костадинова е много опитна, с 23-годишен стаж. Тя е преминала и всички инструкции и се е подписала на тях. Иво Василев обясни, че през този сезон всяка сутрин всички ватмани задължително минават инструктаж за хлъзгав път.

Той подчерта, че на двата трамвая са нанесени сериозни материални щети за над 5000 лева. Единият трамвай е стар, над 35-годишен и ще трябва да се преценява дали ще бъде изгодно да се ремонтира изобщо.

Блъснатият трамвай е нов и модерен. В него почти не е имало пострадали. По-голямата част от пострадалите са били в трамвая, който е причинил катастрофата.

11 пострадали при катастрофата са преминали през Спешното в „Пирогов", съобщиха за News.bg от болничното заведение. Сред тях няма деца. Най-младият пациент е бил 18-годишен младеж, а най-възрастният - 67-годишна жена. След като са им направени прегледи всички са освободени, тъй като не се е налагала хоспитализация.

Повечето от пострадалите са със счупвания на лицеви кости, наранявания и контузии по главата. Един от пострадалите е със счупено ребро.

Медиците са дали съвети на пациентите и са им казали ако се почувстват зле пак да отидат. На някои са определени контролни прегледи, обясниха още от „Пирогов".